Guvernul reprezintă puterea executivă, funcționează în baza votului de încredere acordat de Parlament și este alcătuit, de principiu, din prim-ministru și miniștri. Pentru ca un nou Guvern să poată fi învestit, președintele țării trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru, care, în cel mult 10 zile de la desemnare, trebuie să ceară Parlamentului votul de încredere asupra programului și listei membrilor Executivului.
Potrivit
Codului administrativ,
“Guvernul este autoritatea publică a puterii executive, care funcționează în temeiul votului de încredere acordat de Parlament în baza programului de guvernare. Guvernul asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice”.
Guvernul este alcătuit din prim-ministru și miniștri. Din Guvern pot face parte și viceprim-miniștri, miniștri de stat, miniștri delegați, miniștri cu însărcinări speciale pe lângă prim-ministru.
Președintele țării, care va fi stabilit în urma
votului din acest weekend, trebuie
să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, după cum stabilește
Constituția României.
Candidatul pentru funcția de prim-ministru este desemnat de președintele statului în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament sau, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Deoarece am avut alegeri parlamentare chiar zilele trecute, trebuie, mai întâi, să se publice rezultatele acestora în Monitorul Oficial, iar președintele țării trebuie să convoace, în cel mult 20 de zile de la alegeri, Parlamentul nou-ales. După aceea, pot începe demersurile pentru numirea unui nou Guvern.
După ce președintele țării desemnează un candidat pentru funcția de premier, acesta din urmă trebuie să alcătuiască un cabinet, respectiv
să stabilească echipa de miniștri, și să-l aducă în fața Parlamentului,
în maximum 10 zile de la desemnare, pentru ca acesta să-i dea un vot de încredere. În același timp, premierul desemnat
trebuie să prezinte și un program de guvernare.
“Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”, mai scrie în Constituție.
Parlamentul poate respinge două propuneri de Guvern. În cazul în care Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare,
președintele țării poate dizolva Parlamentul, iar asta duce la alegeri anticipate.
Pe de altă parte, dacă săvârșește fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției,
președintele țării poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale.
Conform Constituției,
“propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui”.
Comentarii articol (0)