„În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 73 pct. 23 din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma «veniturile realizate ilicit» se referă la veniturile brute realizate din activitatea comercială desfăşurată între data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei”, a concluzionat ICCJ pe 9 decembrie.
Clarificarea oferită de Curte în cadrul completului pentru dezlegarea unei chestiuni de drept civil are în vedere sancțiunea ce poate fi impusă profesioniștilor atunci când le este suspendată activitatea comercială, dar continuă să desfășoare activități comerciale. Mai exact, OG 99/2000 prevede că se sancționează „desfăşurarea oricărui exerciţiu comercial în perioada suspendării activităţii comerciale, cu amenda prevăzută la pct. 1 lit. a) - e), caz în care limitele minime şi maxime se dublează, iar veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”.
O societate ce făcea comerț cu amânuntul de produse alimentare și activități de alimentanție publică a fost amendată de mai multe ori pentru lipsa acordului de funcționare, impunându-se și suspendarea activității. Ca urmare a nerespectării măsurii, societatea a primit amendă și s-a dispus totodată confiscarea veniturilor realizate cât timp societatea avea activitatea suspendată.
Măsura confiscării a fost contestată în instanță, cerându-se diminuarea sumei, deoarece procesul-verbal se referea la o sumă ce reprezenta venitul brut realitat pe o perioadă de circa șase luni. Or, au susținut reprezentanții societății, normal ar fi fost să se confiște suma netă, deoarece sintagma „venituri realizate ilicit” se referă la valoarea rămasă după plata utilităților, salariilor, TVA-ului și altor dări fiscale. Tribunalul a decis însă că e necesară lămurirea conținutului sintagmei din art. 73 pct. 23.
Decizia dată luni însă nu oferă câștig de cauză comerciantului, deoarece Înalta Curte consideră că veniturile realizate ilicit se referă la veniturile brute. Rămâne de văzut care este motivarea Curții.
Comentarii articol (0)