Proiectul „TECH ASSIST”, cofinanțat de Uniunea Europeană, își propune să crească ”incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități din România prin furnizarea a 4.307 vouchere pentru tehnologii asistive”. Inițiativa are o durată de 36 de luni și o valoare totală de peste 210 milioane lei. Proiectul vizează îmbunătățirea calității vieții și autonomiei persoanelor cu handicap, prin acces la echipamente adaptate nevoilor individuale ale acestora. Programul include, de asemenea, o componentă de îmbunătățire a legislației în domeniu. Cererile pentru vouchere ar putea fi depuse online, după jumătatea anului 2025, dacă procedurile prealabile punerii sale în practică vor fi terminate.
Proiectul a fost anunțat recent, într-o conferință la care au participat peste 100 de reprezentanți ai ONG-urilor, furnizorilor de tehnologie, autorităților și beneficiarilor și are ca obiectiv promovarea rolului tehnologiei asistive și de acces, creșterea accesului la aceste tehnologii, dar și îmbunătățirea cadrului legislativ relevant.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, cu o valoare totală de 210.418.797,50 lei și vizează 4.307 persoane cu dizabilități (copii și adulți) care necesită măsuri de sprijin pentru integrarea și incluziunea socială.
Conform unui comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), se vor acorda 4.307 vouchere în valoare de maxim 39.900 lei fiecare, vouchere ce vor putea fi folosite pentru achiziționarea de tehnologie asistivă și de acces.
Depunerea dosarelor de către persoanele interesate se va putea realiza online, prin intermediul platformei Registrul Național al Tehnologiilor Asistive și de Acces, însă abia după jumătatea anului 2025, cand se speră că secțiunea dedicată acestui program va fi funcțională.
Programul se adesează persoanelor cu dizabilități (copii și adulți), pentru care mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi asociate acestora, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii.
Claudia Irina Șandru, responsabil informare și diseminare în cadrul ANPDPD, a declarat pentru avocatnet.ro că ”operaționalizarea efectivă a programului va putea fi făcută, cel mai probabil, după jumătatea anului 2025, când grupul de lucru care se ocupă de detaliile punerii în practică a acestei inițiative va termina de pus la punct detaliile și metodologiile aferente aplicării sale. Se poate înscrie oricine are nevoie de un astfel de dispozitiv, însă legitimitatea solicitării trebuie confirmată de unul dintre experții externi angajați în cadrul proiectului. Pentru a-i contacta, cei interesați pot apela la direcțiile noastre județene sau direct la noi. În momentul de față, aceste posturi de expert sunt scoase la concurs”.
Oficialul ANPDPD a ținut să precizeze că numărul de potențiali beneficiari poate fi mai mare decât cel anunțat, care este rezultatul unui calcul sintetic, aceasta în condițiile în care este foarte probabil ca mulți dintre ei să nu aibă nevoie de întreaga sumă aferentă unui voucher, astfel încât diferențele față de valoarea nominală să fie folosite pentru satisfacerea nevoilor altor persoane cu handicap interesate de program.
Comentarii articol (0)