Solicitanții de fonduri nerambursabile trebuie să-și actualizeze activitățile economice desfășurate
În primul rând, după intrarea în vigoare a acestei modificări, procedurile de implementare trebuie să fie actualizate cu noua clasificare a codurilor CAEN, iar printre primele programe de finanțare care vor fi afectate se numără și apelul de proiecte destinat finanțării microîntreprinderilor din regiunea București-Ilfov, ce este planificat în perioada 27 ianuarie - 10 februarie 2024.
În cazul acestui apel, cât și al celorlalte care vor fi lansate de-acum înainte, autoritățile de management vor actualiza ghidurile solicitantului, respectiv secțiunile și anexele care cuprind codurile CAEN și activitățile economice eligibile pentru finanțare.
Totodată, solicitanții acestor programe de finanțare trebuie să-și actualizeze documentele statutare și să obțină din partea ONRC noi certificate de înregistrare, în cazul în care se va modifica activitatea principală, dar și noi certificate constatatoare pentru actualizarea activităților economice autorizate.
Solicitanții de fonduri nerambursabile vor trebui să urmeze aceleași etape pe care orice agent economic trebuie să le parcurgă în perioada următoare. În caz contrar, cererile de finanțare vor fi respinse în etapa de evaluare a conformității și eligibilității.
Beneficiarii programelor de finanțare trebuie să-și actualizeze, la rândul lor, activitățile desfășurate
În cazul întreprinderilor care au semnat contractele de finanțare și se află în plină etapă de implementare a planurilor de afaceri, modificările codurilor CAEN au un impact mult mai ridicat, ce poate determina întârieri în derularea activităților sau anularea unor proceduri aflate în desfășurare.
Suplimentar față de modificările menționate anterior, care rămân obligatorii și în cazul beneficiarilor de fonduri nerambursabile, aceste firme sunt nevoite să revizuiască și să actualizeze întreaga documentație necesară pentru desfășurarea procedurilor de achiziții. Procesul presupune adaptarea criteriilor de calificare pentru ofertanți, astfel încât activitățile economice desfășurate de aceștia să fie aliniate noilor coduri CAEN.
De asemenea, implementarea acestor modificări poate întârzia semnarea contractelor pentru prestări servicii, execuții de lucrări sau furnizări de bunuri, creând potențiale riscuri privind respectarea termenelor stabilite în contractele de finanțare.
Totodată, la finalul perioadei de implementare, societățile trebuie să obțină sau să-și reînnoiască autorizațiile de funcționare pentru activitatea finanțată prin intermediul proiectului de investiții. În cazul în care aceste proceduri nu sunt încheiate cu succes, beneficiarii riscă rezilierea contractelor de finanțare și rambursarea integrală a ajutoarelor financiare încasate.
Comentarii articol (0)