Sunt și destul de multe exemple pentru codul 384 (factura de corecție), exemple care au fost gândite de autoritățile fiscale tocmai pentru a încerca să preîntâmpine situațiile în care s-a constatat că există diferențe între deconturile depuse de contribuabil și deconturile precompletate - diferențe care erau justificate sau cauzate de neînțelegerea modului în care un contribuabil ar trebui să-și corecteze factura pentru a se asigura că datele care rămân în sistem sunt cele corecte. Zic «pentru a se asigura că datele care rămân în sistem, în sensul la Fisc, sunt corecte» pentru că, de foarte multe ori, există un proces de comunicare între vânzător și cumpărător. Cumpărătorul știe ce vrei tu să faci sau ce ai vrut tu să faci (cumpărătorul înregistrează corect în contabilitate), doar că această «înțelegere amiabilă» nu există cu sistemul, motiv pentru care pot apărea aceste diferențe.
Ca un sfat prietenesc, pe care l-am tot dat de-a lungul timpului și care reiese și din ghidul menționat, ori de câte ori putem utiliza facturile emise pe codul 380 (factura inițială), facem acest lucru și încercăm să evităm facturile emise pe codurile 381 și 384. Codul 380 este codul standard de factură și, de principiu, putem să-l utilizăm pe toate facturile - mai puțin pentru cazul autofacturilor, respectiv facturilor pe care le emitem în scopuri contabile. Dacă utilizăm codul 380 ca să stornăm o factură sau ca să corectăm o factură, probabilitatea este mult mai mare să nu ne încurcăm și să nu facem greșeli. Ca să nu mai vorbesc că, de cele mai multe ori, facturile care sunt emise pe codul 380 sau chiar cele care sunt primite pe codul 380 sunt importate corect în sistemele informatice și sunt înregistrate corect în contabilitate, pentru a fi raportate în declarația SAF-T, spre deosebire de celelalte două coduri menționate (381 și 384)”, a explicat, la un eveniment online organizat recent de avocatnet.ro, Mirela Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal.
Potrivit ghidului publicat de Fisc, despre care am scris la mijlocul lunii trecute, iată ce este de reținut în legătură cu codurile 380, 381 și 384 din sistemul e-Factura:
- Codul tipului facturii 380 - factură (commercial invoice): factura emisă pentru vânzări de bunuri și prestări de servicii. Acesta este codul utilizat pentru factura standard (livrare de bunuri/prestare de servicii), precum și pentru facturile de stornare legate de o factură inițială. Facturile de stornare emise cu codul 380 se emit întotdeauna cu semnul minus (cu excepția elementului din factură: prețului net al articolului (BT146), care se înregistrează întodeauna pozitiv). Ele trebuie să conțină referințe clare la factura inițială, incluzând elementele BT-25 („Referință factura precedentă”) și BT-26 („Data de emitere a facturii anterioare”). Este cel mai comun cod de facturare utilizat în cadrul sistemului e-Factura și îndeplinește roluri esențiale în evidența contabilă și fiscală a unei companii;
- Codul tipului facturii 381 - notă de creditare (credit note): utilizată pentru corectarea unei facturi inițiale (de exemplu, pentru returnări sau discounturi acordate ulterior). Utilizat pentru notele de credit, acest document modifică o factură inițială și are același regim juridic ca o factură (cod 380 cu semn negativ). Nota de credit reflectă faptul că o anumită sumă a fost creditată în contul cumpărătorului. Se pot ajusta, astfel, de exemplu, greșeli de facturare, retururi de bunuri defecte sau se pot reflecta acordări de discounturi valorice, ulterioare livrărilor de marfă sau oricărei situații prevăzute la art. 287, lit. a-c și e din Codul fiscal. La nivelul liniilor de factură, pentru nota de credit (cod 381) se utilizează întotdeauna valori cu semnul plus (pentru corectarea unei note de credit emise anterior, se va proceda la emiterea unei facturi cu semne pozitive, utilizând codul tipului de factură 380);
- Codul tipului facturii 384 - factură de corecție (corrective invoice): factura emisă pentru corectarea unei facturi inițiale conform art. 330 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Este o factură nouă, emisă pentru a rectifica o factură inițială care conține erori sau pentru a face ajustări ulterioare tranzacției inițiale, conform art. 330 alin. 1 lit. b din Codul fiscal. Pentru corecție, alternativ, companiile pot opta să utilizeze codurile 380 sau 381.