Potrivit Legii nr.95/2006, coasiguratul este acea persoană care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, datorită faptului că se află în întreținerea unei persoane asigurate.
Concret, categoria coasiguraților include soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în grija unui asigurat. Deși se află în întreținerea părinților, copiii sunt asigurați automat în sistemul de sănătate până la vârsta de 18 ani (cu condiția de a nu renunța la studii).
Citește și: Copiii mai sunt asigurați gratuit la sănătate după ce trec de vârsta majoratului?
Pentru ca o persoană asigurată să ia în întreținere soția, soțul sau un părinte fără venituri, aceasta trebuie să informeze angajatorul, care va pune la dispoziție documentele necesare pentru depunerea lor la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentele necesare sunt:
- act de identitate valabil la data solicitării (original și copie);
- documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată;
- declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri, din care să reiasă că aceasta nu obține venituri proprii;
- declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate, care confirmă că o are în întreținere pe cea fără venituri.
Persoanele coasigurate își mențin statutul de asigurat și beneficiile aferente doar pe perioada în care persoana asigurată care le întreține își păstrează această calitate. Astfel, dacă persoana care întreține pierde calitatea de asigurat, și coasiguratul își pierde asigurarea.
Util: După ce rămâi fără serviciu, asigurarea la sănătate mai e valabilă trei luni. Pentru a rămâne asigurat și ulterior, poți fi luat în întreținere
Coasigurații beneficiază, la fel ca și persoanele asigurate care îi întrețin, de serviciile medicale incluse în pachetul de bază pentru asigurați.
Calitatea de asigurat la sistemul de sănătate poate fi verificată oricând pe site-ul CNAS, prin intermediul unei aplicații dedicate.
Comentarii articol (1)