Zona de legume-fructe
La comercializarea fructelor și legumelor vrac, este obligatorie afișarea lizibilă și vizibilă a informațiilor despre țara de origine, categorie și soi, pentru a nu induce în eroare cumpărătorii. Nerespectarea atrage sancțiuni cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.
Pentru produsele preambalate, trebuie indicate denumirea, țara de origine, categoria de calitate, soiul, calibrul, cantitatea netă și condițiile de depozitare. O excepție de la această regulă este acceptată pentru produsele vândute la bucată, unde indicarea greutății nete nu este necesară dacă numărul articolelor este clar vizibil. Standardele de comercializare trebuie respectate, inclusiv uniformitatea calibrelor și cantitatea netă declarată. Inspectorii verifică, de asemenea, practicile comerciale corecte, comparând informațiile de pe etichetele de vânzare cu cele de pe ambalaje sau facturi, neconformarea la aceste reguli fiind sancționată cu amenzi care pot ajunge la 20.000 lei.
Prețurile afișate la raft trebuie să corespundă cu cele de la casa de marcat, iar reducerile de preț trebuie calculate corect. Fructele și legumele trebuie să respecte standardele de comercializare privind aspectul și calitatea, fiind întregi, sănătoase, curate, fără lovituri, dăunători sau umezeală anormală. În cazul tratării cu pesticide, consumatorii trebuie informați despre recomandarea de a nu consuma coaja. Condițiile de păstrare și depozitare menționate pe etichete trebuie respectate. Ignorarea acestor obligații poate aduce comerciantului o amendă care poate atinge valoarea de 100.000 lei.
Vitrine frigorifice și congelatoare
Vitrinele frigorifice și congelatoarele trebuie menținute în stare de funcționare și curățenie, pentru a nu afecta proprietățile alimentelor și a evita contaminarea microbiană. ANPC verifică integritatea chederelor, starea rafturilor, curățenia interioară și funcționarea ventilatoarelor, în condițiile în care starea avansată de degradare a vitrinelor poate pune în pericol sănătatea consumatorilor. Eventualele neconformități tehnice ale acestor dispozitive pot aduce comerciantului, pe lângă costurile aferente reparațiilor, o amendă de până la 30.000 lei.
De asemenea, condițiile de păstrare și depozitare indicate de producători trebuie respectate, monitorizând temperatura cu termometre și grafice, respectându-se vecinătatea produselor și evitându-se supraaglomerarea. De exemplu, condițiile specifice de depozitare a ouălor (maximum 14°C, ferite de soare) trebuie respectate, iar vânzarea trebuie să se facă în raioane separate. Peștele și fructele de mare necesită condiții speciale de păstrare (acoperite cu gheață, 0-4°C) și un spațiu de desfacere adecvat (paviment și pereți impermeabili, sifon în pardoseală, apă curentă). Gheața utilizată trebuie să fie sigură, provenind din surse autorizate sau cu analize ale apei.
Produsele cu preț redus, aflate cu trei zile înainte de expirarea datei de durabilitate, trebuie expuse separat, cu informarea corectă a consumatorilor. Amenzile, în caz de nerespectare a acestor obligații, pot ajunge la 20.000 lei pentru fiecare capitol, dar pentru cel referitor la produsele a căror valabilitate este pe punctul de a expira amenda poate ajunge la 100.000 lei.
Zona de panificație, cofetărie, patiserie
Produsele neambalate trebuie să fie sigure și vândute în recipiente curate, ferite de praf și insecte, cu ustensile speciale. Comerciantul trebuie să ofere ambalaje pentru transport, iar spațiul de producție trebuie să fie curat, cu echipamente igienizate. Consumatorii trebuie să primească informații complete despre produse (cantității nete, ingrediente, alergeni, aditivi) prin etichete de raft sau afișe. În caz contrar, amenzile pot ajunge și la 30.000 de lei.
Zona gastro
În ceea ce privește preparatele culinare calde, ele trebuie păstrate la minimum 60°C, iar cele reci la maximum 8°C, până la servire. Unitatea trebuie să aibă mijloace de măsurare omologate pentru verificarea cantității nete per porție. Spațiile frigorifice trebuie să fie curate, cu temperaturi monitorizate și produse etichetate, iar frigiderele de băuturi nu pot fi folosite pentru alimente.
Consumatorii trebuie informați corect despre preparatele culinare (ingrediente, alergeni, data limită de consum, practicile comerciale incorecte legate de cantitate, compoziție sau preț fiind sancționate cu până la 10.000 lei.
Bunuri alimentare și nealimentare
Comercializarea produselor alimentare și nealimentare este supusă unor reguli stricte pentru a proteja consumatorii și a asigura un comerț corect. În primul rând, este interzisă utilizarea promoțiilor expirate, iar condițiile de păstrare specifice fiecărui produs, cum ar fi ciocolata sau produsele zaharoase, trebuie respectate cu rigurozitate. Produsele neconforme, cum ar fi cele cu ambalaje deteriorate, ciocolată topită sau conserve bombate, nu trebuie expuse la vânzare.
Pentru bunurile nealimentare, informațiile complete despre caracteristici, riscuri, utilizare, producător/importator trebuie oferite în limba română. Produsele cu ambalaje degradate nu pot fi comercializate, iar practicile comerciale incorecte legate de natura produsului, caracteristici sau preț sunt interzise. Nu în ultimul rând, produsele trebuie comercializate în cadrul datei de valabilitate, fără nicio modificare a acesteia.
Pe lângă aceste reguli generale, există considerații suplimentare pentru fiecare categorie de produse. La bunurile alimentare, de exemplu, este esențială verificarea periodică a datelor de expirare și a stării produselor, asigurarea unui mediu de depozitare adecvat și respectarea normelor de igienă și manipulare a alimentelor. Pentru bunurile nealimentare, pe lângă informațiile clare și complete pentru consumatori, este importantă verificarea integrității ambalajelor și a conformității produselor, precum și asigurarea unui suport adecvat pentru clienți în cazul unor întrebări sau reclamații. Amenzile, și în aceste cazuri, pot ajunge la 30.000 de lei pentru fiecare abatere în parte.
Comentarii articol (0)