ACCES GRATUIT
UPDATE: Pacienții pot face de-acum donații doar spitalului unde au fost îngrijiți, nu și medicilor, ca înainte
O lege ce se aplică de azi stabilește modificarea Legii drepturilor pacientului, astfel încât aceștia să poată oferi donații doar spitalului în care au beneficiat de tratament, nu și personalului medical, așa cum permitea legea înainte. De fapt, acum se “limpezește” o situație neclară în legătură cu dreptul la recunoștință, în condițiile în care, conform legii amintite mai sus, pacienții puteau oferi până acum medicilor plăți suplimentare sau donații, dar, așa cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, aceștia nu le pot primi, deoarece ar răspunde penal pentru asta.
Articolul continuă mai jos
Legea 46/2025, aplicabilă de azi, modifică, după cum spuneam,
Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003.
Legea stabilește că personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să-l recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unității respective, dar înainte stabilea că
“pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”.
Acum, după intrarea în vigoare a noii legi, pacientul
poate face doar donații, nu și plăți suplimentare, ca înainte,
și numai unității sanitare unde a fost îngrijit, nu și angajaților spitalului.
Spitalele publice ar fi trebuit să afișeze lunar inclusiv donațiile pe o pagina web creată în acest scop de Ministerul Sănătății, dar măsura a fost eliminată din forma finală a proiectului ce a ajuns acum lege.
Noua lege clarifică, de fapt, aspecte legate de dreptul pacientului la recunoştinţă. Potrivit inițiatorilor,
„oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest. De-a lungul anilor, această practică a primit varii interpretări din partea diferitelor segmente de populaţie, iar cadrul legislativ, deși a suferit câteva modificări, nu oferă un răspuns pe deplin clar”.
Tot aceștia subliniază că nu se dorește
“completa anulare a dreptului la recunoştinţă al pacientului. El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susţinem ca acesta să se manifeste doar prin donațiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu şi către medici sau alţi angajaţi ai centrelor sanitare. Deși, în efectuarea unui act medical, aportul adus de doctor este cel mai important, rezultatul final este reprezentat de un cumul de acțiuni, implicând întregul sistem medical, sistem ce poate obţine un plus de calitate prin utilizarea adecvată a donațiilor primite. Întrucât noţiunea de «plăți suplimentare» din art. 34 alin. (2) este neclară, fiind ambiguă transpunerea ei în practică, propunem menţinerea doar a posibilităţii de a face donaţii către unitatea medicală”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)