avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Externalizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Externalizare

Daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu urmatoarea problema , astept cu nerabdare:
Ce obligatii are angajatorul fata de angajatii care-si pierd posturile prin externalizarea unor servicii?
Spre ex. , sa zicem ca se impune externalizeaza serviciilor de spalatorie si curatenie, iar angajatorul ia aceasta hotarare, parcurge procedura de achizitii si incheie contract cu o firma castigatoare.
Ce se intampla cu angajatii din acel departament in momentul in care firma de mai sus isi intra in drepturi?
Exista vreo prevedere legislativa care sa rezolve aceasta speta?
Astept opinii. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2010
mircea_ghe84, utilizator
Cel mai recent răspuns: mircea_ghe84 , utilizator 09:12, 7 Ianuarie 2010
In primul rand este vorba de reorganizarea activitatii companiei si are loc desfacerea contractelor individuale de munca ale salariatilor carora li se desfiinteaza locul de munca.
Acestia beneficiaza de drepturile persoanelor concediate si anume, 20 zile lucratoare preaviz,plata a cel putin unui salariu compensator si posibilitatea inscrierii la somaj daca indeplinesc conditiile stagiului de cotizare.

Externalizare inseamna ca angajatorul nu mai vrea ca prestarea activitatilor respective sa fie desfasurata de proprii salariati ci doreste ca prestarea acestor servicii sa se efectueze urmare a incheierii unui contract de prestari servicii.
ORDIN nr.886 din 19 iulie 2006
al ministrului sănătăţii publice privind externalizarea serviciilor medicale şi nemedicale din unităţile sanitare

3. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în zona de servicii care vor fi externalizate va fi preluat în mod obligatoriu de viitorul prestator de servicii medicale sau nemedicale. Personalul preluat de către furnizorul serviciilor medicale sau nemedicale de la unitatea sanitară va fi menţinut pe toată perioada derulării contractului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, şi a contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară.
4. Drepturile salariale ale personalului preluat şi celelalte drepturi prevăzute în contractele colective de muncă se păstrează pe toată durata derulării contractului şi se corelează cel puţin la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru unităţile sanitare publice.
5. Furnizorul de servicii medicale sau nemedicale răspunde, conform dispoziţiilor legale, de instruirea tehnică corespunzătoare a personalului preluat pentru utilizarea echipamentelor din dotare.

Cu siguranta aveti un sindicat Sanitas in unitate.Ideal ar fi ca nucleul tesa sa fie unul puternic astfel incat sa poata lmilita cu succes pentru respectarea legii la incheierea contractului de externalizare. Mai exista si varianta ( mai buna cred eu avand in vedere ca Sanitas-ul a dovedit in nenumarate randuri ca nu ii intereseaza decat cadrele medicale, vezi cazul sporului de preventie,), infiintarii unui sindicat tesa care sa aiba forta necesara impunerii unor conditii. Pe viitor nu doar spalatoriile si bucutariile vor fi privatizate ci si contabilitatea.Toate cele bune!

@angel2007
Utilizatorul mircea_ghe84 a specificat intr-un alt topic ca lucreaza intr-un spital municipal deceea cred ca se aplica prevederile acestui ordin si ale legilor, ccm. din domeniul sanitar.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
stelarman, utilizator
Multumim frumos pentru sfaturi si informatii. O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unitate sanitara publica/unitate sanitara privata integrity integrity OG 115/2004 (abrogata in prezent) privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare PUBLICE din sectorul ... (vezi toată discuția)
Deblocare posturi in unitati sanitare ANDREI_oni ANDREI_oni Buna ziua, A aparut pe site-ul MS un proiect de H.G. care prevede deblocarea a 2766 posturi in sistemul sanitar, \" pentru acele unitati sanitare care au ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces! ContSters87581 ContSters87581 Buna seara! Am o rugaminte la dumneavoastra. Am si eu o problema, cu o cunostinta care este cadru medical la un spital, si i-a decedat un parinte. Se acorda ... (vezi toată discuția)