ACCES PREMIUM
De ce premium?
Nelămuriri fiscale actuale
Impozitul suplimentar pentru firmele de petrol și gaze și cel suplimentar pentru bănci NU se iau în calcul la determinarea impozitului minim global
Una dintre marile neclarități legate de impozitul minim global de 15% (introdus în baza Directivei europene „Pilonul 2”) este cum interacționează acesta cu impozitele pe cifra de afaceri stabilite local de autoritățile naționale. Potrivit fiscaliștilor, cu toate că impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) este inclus în calculul impozitului minim global, nu același lucru se întâmplă atunci când vine vorba de impozitul suplimentar pentru firmele de petrol și gaze naturale (ICAS) și de impozitul suplimentar pentru bănci.
Articolul continuă mai jos
„Alte impozite relevante ar fi impozitul suplimentar pe cifra de afaceri datorat de companiile din industria de petrol și gaze naturale și impozitul suplimentar datorat de instituțiile financiare. Acestea, având în vedere că nu sunt plătite în locul impozitului pe profit, ci sunt plătite suplimentar impozitului pe profit, nu pot fi luate în calculul pentru Pilonul 2 (...). Regulile Pilonului 2 nu văd aceste impozite ca fiind niște impozite pe profit și acestea nu sunt nici impozite plăte în locul impozitului pe profit”, a precizat recent, la un eveniment online organizat de avocatnet.ro,
Alin Dumitriu, International Tax Manager la PwC România.
„Sunt anumite întrebări pe care le-am tot întâlnit, de-a lungul timpului, când discutam despre Pilonul 2 și aceasta este una dintre ele: dacă IMCA este un «covered tax» (adică un impozit acoperit)? Da, este. Însă celelalte impozite pe cifra de afaceri, cele plătite de instituțiile de credit, respectiv companiile din petrol și gaze naturale, nu sunt niște impozite acoperite. În ce se traduce asta? Într-o rată efectivă de impozitare mai mică, pentru că vom avea un impozit mai mic împărțit la profit și, prin urmare, va rezulta o cotă efectivă de impozitare mai mică. Aici au fost tot felul de discuții pe subiect - mediul de afaceri, vă dați seama, nu este fericit, pentru că se plătesc niște taxe care nu sunt luate în calcul la Pilonul 2 și, practic, nu ne ajută aici”, a completat
Florin Rizea, International Tax Director la PwC.
Ideea că IMCA este luat în calculul impozitului minim global mai fusese vehiculată și în trecut. Ba chiar la un moment dat a venit și
o confirmare din partea unui reprezentant al Ministerului Finanțelor. Însă, așa cum au precizat specialiștii citați mai sus, ICAS și impozitul suplimentar pentru bănci nu beneficiază de același tratament tocmai pentru că vorbim de impozite care se plătesc în plus față de impozitul pe profit.
IMCA, ce a fost stabilit prin Legea 296/2023, are o cotă de 1% și se aplică, începând din 2024, firmelor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent. IMCA este datorat de firmele care în mod normal ar datora un impozit pe profit mai mic decât acest prag minim sau care n-ar datora deloc impozit pe profit (pentru că au pierdere fiscală). ICAS (cotă: 0,5%) și impozitul suplimentar pentru bănci (cotă: 2%) au fost introduse, tot din 2024, prin același act normativ.
Directiva europeană 2.523/2022 privind impozitul minim global este transpusă în România prin Legea 431/2023, care se aplică efectiv tot începând cu anul fiscal 2024. Prin această măsură, ideea este de a impozita afacerile marilor companii (multinaționale și grupuri naționale mari) la același nivel (15%), indiferent unde sunt stabilite.
Citește mai mult despre
Directiva impozit minim pe profit de 15%,
impozit minim pe profit,
impozit pe profit,
impozit pe cifra de afaceri,
impozitare cifra de afaceri,
petrolier,
gaze naturale,
banci,
Legea 431/2023,
nelamuriri fiscale actuale,
Legea 296/2023 modificari fiscale si bugetare
Specialiști citați în acest articol
Alin Dumitriu este Manager în departamentul de taxe directe al PwC Romania, având o experiență de 7 ani în consultanță fiscală pentru companii din România și din străinătate. Principalele activități ale sale constau în proiecte de asistență în interpretarea regulilor cu privire la impozitarea sediilor permanente și veniturilor obținute de nerezidenți, restructurarea grupurilor de companii, stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor juridice și impactul fiscal la nivelul investitorilor.
De asemenea, Alin este responsabil cu publicarea buletinelor legislative PwC privind modificările fiscale și este la curent cu tendințele de reglementare fiscală la nivel global rezultate din activitatea organizațiilor internaționale OECD, UN și Uniunea Europeană.
Florin Rizea este International Tax Director în departamentul de taxe directe al PwC Romania, având o experiență de peste 17 ani în consultanță fiscală, atât pentru clienți interni cât și internaționali. Activitatea sa cuprinde diverse servicii fiscale, printre care asistența în proiecte de restructurare, due-diligence, gestionarea inspectiilor desfășurate de autorități, revizii fiscale, și suport pentru transpunerea și interpretarea directivelor europene, cum ar fi Pillar 2, DAC6, DAC 7.
De asemenea, Florin este implicat în procesul de clarificare și modificare a legislației fiscale locale, contribuind activ în grupurile de lucru ale asociațiilor de afaceri.
Prin prezentări și cursuri tehnice, el promovează educația în domeniul fiscal, având un impact semnificativ în îmbunătățirea cunoștințelor și înțelegerii aspectelor fiscale complexe.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)