Deși aceste 10 puncte redate mai jos sunt prezentate la limita pamfletului, ele sunt foarte importante și pleacă de la chestiuni cât se poate de serioase - prevăzute de lege, mai precis. Toate însă au la bază întâmplări reale, întrebări venite din practică, a căror frecvență este îngrijorătoare în ultima perioadă.
Recomandarea mea, înainte de toate: investește puțin timp și informează-te, comunică mai des cu superiorul și asigură-te că ai primit de la angajator toate informațiile, că le-ai înțeles (dacă nu, cere clarificări!), dar și că-ți respecți, mai departe, propriile obligații.
- Ți-au spus că vei lucra în regim de telemuncă atunci când te-ai angajat și că nimeni nu te va chema la birou?
Dacă ți-au spus asta, atunci de ce nu găsești și în contract o astfel de precizare?
Pentru că, la un moment dat, vei fi chemat la birou și nu va conta ce s-a spus, ci ceea ce este scris în contract!
- Ți-au spus că „uneori” te vor chema la birou și că 1-4 zile vei lucra de acasă sau de unde vrei tu, dar și că precizarea asta este așa, de formă, iar în realitate nu-i cazul să-ți bați capul cu asta?
Verifică în contract: cel mai probabil, există și câteva mențiuni, precum aceea că trebuie să soliciți până la finalul săptămânii acordul pentru a presta în regim de telemuncă săptămâna următoare 1-4 zile.
În continuare, eu aș zice că-i cazul să pui mâna pe tastatură, să-ți amintești adresa de e-mail a superiorului și să-i comunici în ce zile nu vrei să vezi biroul pe interior.
Dacă i-ai scris și nu ți-a răspuns, poți fie să consideri că ești „acoperit”, fie poți să-i mai trimiți un mesaj.
Eu aș începe comunicarea asta de lunea asta pentru săptămâna viitoare, dar este drept și că eu sunt mai „fixist”.
- Ți-au spus că în contract apare la rubrica „locul muncii” sediul angajatorului, dar este așa pentru că avem „regulile astea impuse de legislație” și în realitate tu poți să te muți și pe Lună, că nu spune nimeni nimic atâta timp cât îți „bifezi” treaba? (asta dacă ai citit atent ce scrie în contract și să întrebi apoi de ce scrie așa)
Vezi că în contract trebuie să scrie clar ce fel de lucrător ești, iar dacă ești telesalariat, atunci caută cu atenție și vezi unde scrie asta.
Dacă nu găsești, atunci ai un contract „clasic” și, conform Codului muncii, trebuie să ajungi zilnic la birou, conform programului de muncă, cel pe care tot acolo, în contract.
S-ar putea ca într-o zi, de regulă fix atunci când te aștepți mai puțin, să te trezești cu un mesaj prin care să ți se comunice că mâine (sau începând de mâine) te așteaptă colegii la biroul acela din clădirea aia faină, cu multe etaje și cu „view” superb, de care nici nu te vei bucura, pentru că tu te duci la muncă, nu la admirat orașul de la înălțime (scuze, nu m-am putut abține!).
Și nu va fi nimeni impresionat nici de relocarea ta la zeci sau sute de km distanță, nici de discuțiile în care te vei strădui să le reamintești că în cadrul întrevederii inițiale cel/cea cu care ai negociat contractul (vorba vine „negociat”...) te-a asigurat că „nu-i nicio problemă”, poate pentru că cel mai probabil a și plecat din companie înaintea ta.
Trist, dar se întâmplă...
- Ți-au spus că nu trebuie să te agiți dacă o perioadă pare că nu ai nimic de făcut și nici nu-i cazul să te „agiți” cu înregistrarea în „sistem”, pentru că te caută ei când au nevoie?
Vezi că tot în contract, dacă ești cu adevărat telesalariat, găsești și ce trebuie, dar și cum trebuie să faci ca să te pontezi.
Și ai grijă să respecți cu strictețe treaba asta, pentru la finalul unei luni (și crede-mă, vine și luna aia!) te vei întreba de ce ai mai puțin bani în cont.
Răspunsul s-ar putea să-l găsești în fluturaș, în dreptul orelor lucrate și al celor nelucrate, conform pontajului pe care, probabil, l-ai crezut neimportant.
Și dacă asta-i singura consecință, atunci tot e bine, vei lua în serios treaba asta de luna viitoare.
Și da, ai sau n-ai treabă în ziua respectivă, deschide laptopul, intră în sistem și stai.
Și stai până în momentul în care ți se pare că nu mai reziști sau până îți amintești cum îl găsești pe superiorul căruia ar fi indicat să-i transmiți, în scris, că tu ești la dispoziția angajatorului în programul de lucru, iar conform Codului muncii această perioadă este timp de muncă și se plătește.
Bine, n-ar fi rău să-i spui că încă aștepți să ți se repartizeze și ceva de făcut, pentru că oricum ești îndreptățit să primești salariul, dar nu te supăra dacă nu-ți dă, cel puțin ți-ai făcut datoria și astfel ai și dovada că ai fost prezent.
- Ori ți-au spus că programul e un aspect relativ? Tu îți vezi de treaba ta, iar când vor considera ei că „necesitățile” companiei/organizației impun o modificare a programului, „își rezervă dreptul” de a te informa?
Tot în contract trebuie să găsești, pe lângă numărul de ore pe care trebuie să le lucrezi, în beneficiul și sub autoritatea angajatorului, la ce oră începe programul tău și la ce oră se încheie.
Și n-ar fi rău să nu-ți programezi alte activități în acel interval și să poți proba oricând că ai fost prezent, adică să ai în vedere aspectele de la punctul anterior privind modul de evidențiere a timpului de muncă.
Nu te întreba dacă, ci mai degrabă când îți va comunica angajatorul tău că „din cauza contextului actual” se impune o modificare a programului de muncă sau că „necesitățile companiei implică” o astfel de modificare.
Te poți număra printre puținii norocoși care nu se vor confrunta cu astfel de situații, însă n-aș paria pe asta, iar în acel moment ar trebui să recitești contractul și, cel mai probabil, să întrebi și să te întrebi de ce nu se întâmplă așa; răspunsul este simplu: pentru că fie contractul nu a fost încheiat conform dispozițiilor legale (pentru cele încheiate din decembrie 2022 până în prezent), fie nu a fost actualizat corespunzător până acum.
Sigur, poți să cauți și acum să vezi cum arată modelul-cadru de contract de muncă (2022), să te uiti apoi și pe contractul tău de muncă, pe care sper că-l păstrezi la loc de cinste, lângă actele casei/mașinii, certificatul de naștere și cel de căsătorie, să faci o comparație între model și ce ai tu și să constați dacă e ceva în neregulă.
- Nu ți-a spus nimeni că atunci când pe adresa ta de poștă electronică ajunge un mesaj te vizează și pe tine, chiar dacă nu-ți găsești, în clar, numele și prenumele acolo?
Serios, dacă nu te viza corespondența respectivă, nu te-ai întrebat de ce a ajuns pe adresa ta de poștă electronică?
Și dacă nu te considerai vizat, nu te-ai gândit să dai un „replay” și să întrebi: „Șefu/Șefa, este valabil și pentru mine sau a ajuns așa, ca să mai știu și eu ce se mai întâmplă cu colegii mei?
- Ți-a solicitat superiorul un raport de activitate (zilnic/săptămânal/lunar/anual)?
Nu intra în panică, este dreptul lui și obligația ta, deci nu-ți imagina nu știu ce acte și/sau fapte de hărțuire, ele îmbracă alte forme, dar nu pe asta.
Eu cred că-ți face chiar un bine, pentru că s-ar putea să vină și momentul evaluării, iar toate rapoartele acestea să te avantajeze, în special atunci când consideri că rezultatul evaluării este unul nedrept.
Aici n-ar fi rău să te asiguri că întocmești aceste rapoarte în timpul programului de lucru și că adaugi la ultimul punct „întocmire raport de activitate X minute/ore.
- Scrie pe undeva prin contract (recent am văzut în fișa postului) că ți-a fost comunicat regulamentul intern sau că acesta a fost „prelucrat” și tu nici nu l-ai văzut sau n-ai auzit de așa ceva?
Nimic mai simplu, întreabă superiorul sau colegii de la resurse umane, sigur este pe undeva și așteaptă să încalci reguli pe care nici nu le cunoști, deși un document confirmă că l-ai primit și din acel moment trebuie să-l și respecți.
Vezi că s-ar putea să conțină zeci, uneori sute, de precizări și/sau articole, întinse pe zeci, poate pe sute de pagini, alteori trimiteri la câteva „proceduri operaționale”, având și acestea câteva zeci de pagini fiecare, deci dacă n-ai chef să bei cafeaua sau orice altă licoare citind cel puțin cât ai citit pentru examenul de bacalaureat, atunci poți să întrebi și când ar trebui să faci asta în timpul programului.
Trebuie să te avertizez, aici Codul muncii are o „mică scăpare”, nu precizează explicit că lectura se întâmplă în timpul programului de muncă, dar rezultă din alte dispoziții pe care, dacă le-aș enumera, ai mai avea de citit câteva ore. Le lăsăm pe altă dată!
- Probabil că nu au „sacrificat” foarte mulți angajatori păduri întregi pentru a le pune lucrătorilor la dispoziție, pe hârtie, sute de pagini, adică regulamentul intern și nu știu câte „proceduri operaționale”, însă cel mai probabil au zis că e disponibil online sau pe intranet, ceea ce este perfect în regulă în cazul celor care au primit de la angajator echipamente cu ajutorul cărora să poată le poată accesa, dar mai puțin în cazul celorlalți.
În cazul în care n-am primit laptop sau telefon de serviciu cu ajutorul căruia să pot accesa respectivele documente și nici documentele fizic (pe hârtie), am cel puțin trei variante la dispoziție, le pot solicita fizic, pot solicita acces la un dispozitiv din unitate pentru a le citi (aici nici nu mai încape discuție că nu se întâmplă în timpul programului) sau îmi pot ruga superiorul să-mi povestească („prelucrat” am înțeles că se numește) din când în când ce scrie prin regulament și proceduri.
Sigur, am și varianta în care, fără să spun cuiva, între două postări pe rețelele de socializare și 3 vizionări de filmulețe, să accesez cu telefonul care-mi asigură conexiune la internet, documentele respective. Așa, să fie „pentru mine”.
- Sper că ai găsit în regulamentul intern sau într-un alt material pe care sper că ți l-a pus la dispoziție angajatorul, acele reguli privind prevenirea și combaterea actelor/faptelor de hărțuire morală la locul de muncă și/sau discriminare, nu?
Dacă nu, atunci recitește toate documentele pe care le-ai primit de la angajator, fie în format hârtie (s-ar umple un biblioraft), fie în format electronic, iar dacă tot nu le-ai găsit, poți întreba (bine ar fi în scris) dacă există și unde sunt.
Vei găsi lucruri interesante, dar înainte de a te adresa angajatorului, poți verifica și HG 970/2023, astfel încât să știi ce întrebări să pui.
Comentarii articol (1)