- CNA poate elimina conținutul audiovizual dăunător de pe internet la sesizarea oricărei persoane.
- Regulamentul UE 2022/2065 extinde atribuțiile CNA în mediul digital pentru un spațiu online mai sigur.
- Ghidul realizat de CNA și Ministerul Educației oferă informații și sfaturi pentru protecția copiilor online.
Prevederile Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile online – DSA, intrate în vigoare luna trecută, au scopul de a crea un ”spațiu digital mai sigur și mai transparent la nivelul întregii Uniuni Europene” și, prin intermediul recent adoptatei Legi 50/2024 privind aplicarea regulamentului DSA, extind atribuțiile CNA și asupra mediului digital. O analiză referitoare la implementarea pe plan autohton a prevederilor europene poate fi citită în acest articol.
Recent, în lumina noilor competențe, instituția a publicat, alături de Ministerul Educației, un Ghid privind combaterea conținutului ilegal, document care oferă informații despre conținutul audiovizual, procedurile de sesizare a CNA, modalitățile de eliminare a conținutului ilicit de către CNA și sfaturi pentru protecția copiilor împotriva acestuia.
Noutatea abordării din ghid este faptul că demersul se dorește a fi unul educativ, informațiile fiind adresate preponderent părinților, tinerilor și copiilor, categorii vulnerabile la diverse forme de conținut dăunător.
Trebuie știut că CNA are competența de a analiza și dispune eliminarea conținutului audiovizual ilegal sau dăunător disponibil online. Conținutul audiovizual se referă la materialele audio și cele care conțin imagini în mișcare, excluzând mesajele text sau fotografiile. Orice persoană poate sesiza CNA cu privire la astfel de conținut, indiferent dacă l-a raportat sau nu platformei unde a fost publicat.
Conform sursei citate, cea mai rapidă și eficientă metodă de sesizare este completarea formularului online disponibil pe site-ul CNA. Pentru ca sesizarea să fie analizată eficient, este important ca autorul să furnizeze toate informațiile relevante, inclusiv link-ul către conținut, tipul încălcării (de exemplu, dezinformare, conținut periculos pentru minori), o descriere a problemei, capturi de ecran (opțional, dar utile) și datele de contact ale persoanei care face sesizarea (pentru clarificări).
După primirea unei sesizări, CNA o analizează și verifică dacă intră în competența sa, iar membrii Consiliului stabilesc dacă respectivul conținut încalcă legea.
Dacă se constată acest lucru, CNA poate adopta o decizie privind ordinul de eliminare, prin care solicită platformei online să elimine sau să blocheze accesul la conținutul respectiv pe teritoriul României.
Exemple de conținut ilegal care pot face obiectul unui ordin de eliminare includ conținutul dăunător pentru minori (violență excesivă, conținut sexual explicit, provocări periculoase), discursul instigator la ură sau violență, propaganda extremistă, publicitatea ascunsă sau înșelătoare, încălcarea vieții private, dezinformarea și manipularea informațiilor, precum și conținut interzis de alte legi (pornografie infantilă, vânzare de produse interzise, instigare publică la infracțiuni, conținut rasist sau xenofob).
CNA poate solicita eliminarea conținutului ilegal de pe orice platformă digitală care permite publicarea sau distribuirea de materiale, inclusiv platforme de social media (Facebook, Instagram, TikTok, “X”) și platforme de partajare video (YouTube, Vimeo).
Ghidul face precizarea că ordinul de eliminare nu reprezintă cenzură, ci este o măsură legală aplicată exclusiv asupra materialelor care încalcă normele legale și pun în pericol drepturile fundamentale, ordinea publică sau siguranța națională.
Prin urmare, opiniile legitime și exprimarea liberă nu fac obiectul acestor măsuri. În general, platformele online foarte mari (VLOP) trebuie să răspundă solicitării de eliminare în 24 de ore, sau chiar într-o oră în cazul conținutului cu caracter terorist. Dacă acestea nu se conformează ordinului de eliminare, cazul este transmis către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), iar în continuare se pot aplica sancțiuni (inclusiv amenzi de către Comisia Europeană pentru platformele foarte mari).
Cum părinții au cel mai important rol în protejarea copiilor de conținutul ilegal online, ghidul recomandă utilizarea instrumentelor de control parental, discutarea deschisă cu copiii despre siguranța online, stabilirea unor reguli clare de utilizare a internetului, implicarea în activitățile online ale copiilor și informarea continuă despre riscurile și tehnicile de protecție.
CNA este unica autoritate de reglementare a programelor audiovizuale din România. Funcționând ca o instituție publică autonomă, CNA se află sub controlul Parlamentului și este condus de un consiliu format din 11 membri, numiți pentru un mandat de șase ani de către Parlament, la propunerea Senatului, Camerei Deputaților, Președintelui României și Guvernului. Forul decizional al instituției se reunește de două ori pe săptămână, marțea și joia, ședințele sale fiind publice și deschise tuturor celor interesați.
Comentarii articol (0)