- Începând cu 2025, angajatorii cu peste 50 de salariați care nu îndeplinesc cota de 4% de angajare a persoanelor cu dizabilități trebuie să ceară sprijin de la trei ONG-uri și să depună rapoarte anuale la ANPDPD și ANOFM.
- Noile măsuri urmăresc facilitarea integrării pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități prin colaborarea între angajatori și ONG-uri.
- Noile măsuri sunt văzute diferit în practică: fie prea birocratice, fie utile, însă doar parțial, fiind necesare măsuri suplimentare.
- Multe posturi nu sunt adecvate pentru persoanele cu dizabilități, fiind necesare adaptări ale locurilor de muncă.
Conform Legii nr. 448/2006, angajatorii cu minimum 50 de salariați au obligația de a angaja persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4%. În cazul neîndeplinirii acestei obligații, aceștia sunt datori să plătească contribuția la fondul de handicap.
Începând cu ianuarie 2025, OUG nr. 127/2024 a introdus două noi obligații pentru angajatorii care nu angajează persoane cu handicap, conform legii:
1. Solicitarea sprijinului a cel puțin trei ONG-uri care furnizează servicii pentru persoane cu dizabilități. Această solicitare se face în scris, iar ONG-urile trebuie să fie:- înregistrate în Registrul Național ONG;
- active (nu dizolvate, radiate sau în lichidare);
- cu obiect de activitate explicit în domeniul serviciilor pentru persoane cu dizabilități;
- cu sediul sau activitatea în raza teritorială a angajatorului.
- situația posturilor ocupate de persoane cu dizabilități în anul anterior;
- competențele solicitate la angajare.
Conform Ordinului comun nr. 28/11/2025, emis de ANPDPD și ANFOM, aceste cereri trebuie transmise în termen de 10 zile lucrătoare de la constatarea neîndeplinirii cotei de angajare.
În acest context, redacția avocatnet.ro a discutat cu reprezentanți ai unor ONG-uri și ai ANPDPD pentru a afla cum s-au aplicat, în practică, noile obligații de la începutul anului până acum.
ANPDPD a confirmat că a primit deja cereri din partea angajatorilor care solicită ajutorul ONG-urilor pentru a ocupa posturile vacante cu persoane cu dizabilități, precum și raportările anuale referitoare la angajările din anul anterior. Potrivit răspunsului lor, aceste cereri și raportări sunt în prezent în curs de verificare și înregistrare, pentru a asigura conformitatea cu noile obligații.
În plus, ANPDPD a subliniat că măsurile introduse prin Ordinul comun nr. 28/11/2025 sunt menite să faciliteze integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, prin încurajarea colaborării între angajatori și ONG-uri, care oferă suport în acest proces.
Scopul este să se promoveze o abordare responsabilă și incluzivă din partea angajatorilor, contribuind astfel la reducerea discriminării și la creșterea diversității în rândul angajaților.
„Adaugă un plus în birocrația națională”
În cadrul discuțiilor cu ONG-urile, însă, părerea despre noile reglementări a fost împărțită.
Întrebați despre părerea lor referitoare la noile reglementări și dacă consideră că aceste măsuri sunt de real ajutor pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, Ateliere Protejate, primul ONG cu care am discutat, a răspuns că măsurile impuse nu reprezintă un sprijin efectiv.
„Măsurile luate nu reprezintă un real ajutor pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Măsura în sine împovărează ONG-urile cu solicitări care nu au nicio legătură cu misiunea lor. În cazul nostru, integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii nu face parte din obiectivul asociației. Atât beneficiarii, cât și familiile acestora, nu își doresc integrarea în câmpul muncii. Beneficiarii noștri au nevoie de terapie, socializare și acceptare”, a explicat Cozma Cătălin, director al asociației Ateliere Protejate.
De asemenea, aceștia au confirmat că au fost contactați de angajatori pentru a oferi sprijin în recrutarea persoanelor cu dizabilități. În ceea ce privește cerința de a solicita ajutorul a cel puțin trei ONG-uri, Ateliere Protejate consideră că măsura nu va duce la o îmbunătățire a numărului de persoane cu dizabilități angajate.
„Nu cred că această măsură va crește numărul persoanelor cu dizabilități angajate. Din punctul meu de vedere, această măsură nu face parte din procesul de digitalizare, ci mai degrabă adaugă un plus în birocrația națională”, a adăugat acesta.
Mai mult, organizația subliniază faptul că ONG-urile nu trebuie să răspundă solicitărilor venite din partea firmelor, rolul lor fiind acela de a informa beneficiarii despre aceste oportunități, iar decizia finală de a accepta sau nu locul de muncă trebuie să rămână în dreptul persoanei cu dizabilități.
Îmbunătățiri necesare pentru susținerea angajării persoanelor cu dizabilități în România
Pe de altă parte, Fundația Motivation România, care lucrează de mulți ani în domeniul integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, are o părere diferită. Reprezentanții acesteia spun că până acum o lună (martie 2025) au fost contactați de peste 130 de angajatori care le-au trimis informații privind posturile disponibile pentru persoanele cu dizabilități și consideră că noile reglementări îmbunătățesc gradul de conștientizare al angajatorilor în legătură cu necesitatea angajării persoanelor cu dizabilități.
Cu toate acestea, fundația consideră că mai sunt necesare măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea situației angajării persoanelor cu dizabilități în România, cum ar fi politici mai eficiente de stimulare a angajării, atat în domeniul ocupării (serviciile pentru populatia generala oferite de ANOFM), cât și în domeniul dizabilității (politici și servicii dedicate).
„Iată câteva exemple: susținerea furnizorilor privați în oferirea de servicii de ocupare, folosirea fondurilor colectate prin sistemul de cotă (conform art. 78, alin. 2 din Legea nr. 448/2006) pentru finanțarea unor astfel de servicii, dezvoltarea serviciului de angajare asistată (furnizat, la ora actuală, în mod punctual de câteva ONG-uri și DGASPC), încurajarea muncii protejate (unități protejate autorizate și economie socială), susținerea angajatorilor în eforturile de adaptare a locurilor de muncă, îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități la educație și formare, îmbunătățiri legislative în domeniul sănătății lucrătorilor (medicina muncii) și al Inspecției Muncii s.a.”, a menționat Gabi Comănescu, manager de program - Integrarea în munca a persoanelor cu dizabilități la Fundația Motivation România.
Întrebată dacă consideră că cerință de a solicita sprijinul a cel puțin trei ONG-uri va duce la o îmbunătățire a procentului de persoane cu dizabilități angajate, Fundația Motivation România a menționat că nu poate anticipa acest lucru, având în vedere experiențele anterioare.
De-a lungul anilor, Motivation a observat că multe dintre posturile disponibile oferite de angajatori nu sunt adecvate pentru majoritatea persoanelor cu dizabilități, având cerințe tehnice sau specializate ridicate, precum domeniile de programare sau inginerie. Totuși, fundația consideră că această problemă poate fi parțial rezolvată prin adaptarea locurilor de muncă, cum ar fi simplificarea fișelor de post, ajustarea programului de lucru, modificarea mediului fizic de muncă și furnizarea de tehnologii asistive sau suport suplimentar la locul de muncă.
„Opiniile de mai sus reflectă experiența de mulți ani a Motivation în domeniul integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Lucrăm cu oameni cu orice tip de dizabilitate care pot și vor să muncească; le evaluăm abilitățile și interesele, identificăm slujbe potrivite pentru ei, îi pregătim pentru interviul cu angajatorul, mediem angajarea și oferim sprijin după angajare. Avem în echipa Motivation angajați cu dizabilități care lucrează în diferite roluri – de la tehnicieni, operatori de date, până la manageri de programe. Pe de altă parte, colaborăm pe bază de contract cu angajatori dornici să dea o șansă la angajare persoanelor cu dizabilități. Îi sprijinim în identificarea de posturi potrivite acestei categorii de persoane, în recrutarea de candidați corespunzători, în accesibilizarea locului de muncă și achiziționarea de tehnologie asistivă, programe de training / informare în cadrul firmei, asistență pe perioada angajării și post-angajării (în funcție de nevoile candidaților cu dizabilități, solicitările angajatorului și resursele Motivation)”, a specificat, în final, Gabi Comănescu.
Comentarii articol (0)