- Pentru persoanele care lucrează independent, sunt deductibile doar cheltuielile efectuate în scopul activității.
- Argumentul principal al instanțelor este că ochelarii sunt folosiți și în afara activității profesionale, pentru corectarea unei deficiențe medicale, nefiind legați direct de obținerea veniturilor.
Dacă în cazul angajaților discuția privind decontarea ochelarilor începe de la prevederile de SSM și obligațiile angajatorilor în acest context, de aici și încadrarea acestor cheltuieli ca neimpozabile, în cazul celor care lucrează independent lucrurile stau diferit, iar raționamentele nu funcționează la fel.
Pentru aceștia din urmă, la stabilirea venitului net sunt considerate deductibile sumele efectuate în scopul desfăşurării activităţii. Din contră, nu sunt deductibile sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau al familiei sale - chestiune prevăzută expres în Codul fiscal. În schimb, sunt deductibile limitat cheltuielile pentru asigurarea securității și sănătății în muncă.
„Mi se pare o abordare riscantă să deduci cheltuielile cu ochelarii pe PFA. În primul rând, nu ai acoperire în legislația privind securitatea și sănătatea în muncă (să ne uităm la definiția lucrătorului); în al doilea rând, regulile de deducere a cheltuielilor sunt diferite față de situația angajaților. În al treilea rând, am observat că în instanță, judecătorii tind să considere că ANAF are dreptate când încadrează cheltuiala ca nedeductibilă”, a explicat pentru avocatnet.ro Mirela Păunescu - Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București.
Alta este însă discuția dacă PFA-ul are angajați, desigur, caz în care e obligat să deconteze ochelarii acestora, în condițiile legii, tocmai din calitatea sa de angajator - însă aici discutăm despre lucrătorii independenți care procură ochelarii pentru sine.
La o simplă căutare, am găsit mai multe spețe din ultimii ani în care judecătorii au considerat nedeductibile cheltuielile cu ochelarii ale avocaților, medicilor cu cabinete medicale individuale ori PFA-urilor. De fiecare dată, judecătorii au considerat că nu există o legătură concretă cu desfășurarea activității și obținerea de venituri:
- „(...) nu există nicio legătură între prestarea activităţii de avocatură şi achiziţia unor ochelari, chiar de vedere fiind, aceasta fiind o cheltuială pe care orice persoană care are o problemă de vedere este nevoită să o suporte. Ochelarii sunt necesari şi în afara exercitării profesiei, pentru a se deplasa, pentru a conduce, pentru a citi, cheltuiala nu este făcută în scopul obţinerii de venituri, ci pentru a corecta o deficienţă de vedere” (Tribunalul Cluj, 2021 / Curtea de Apel Cluj, 2022);
- „în ceea ce privește cheltuielile efectuate cu (...) , ochelari vedere (...) se reține că organele de inspecție fiscală au stabilit în mod legal că acestea reprezintă cheltuieli efectuate în scop personal potrivit dispozitiilor art. 48 alin. (7) lit. a) din Codul fiscal” (Tribunalul Cluj, 2021); aici, reclamantul a considerat că Fiscul a ignorat scopul în care au fost achizitionați ochelarii de vedere - „sunt utilizati de catre avocatul titular, pentru protectie de calculator, respectiv pentru condus autovehiculul, la recomandarea medicului oftalmolog”; cu toate astea, instanța nu a fost de acord cu deducerea cheltuielii, nici cu deducerile făcute pentru achiziția unui spray lacrimogen, a unor plante, a unui cântar de persoane ori a unui aranjament floral;
- „(...) în lipsa documentelor justificative care să demonstreze că aceste achiziții au fost efectuate în vederea desfășurării activității economice, nu pot fi considerate cheltuieli deductibile. În acest sens, a exemplificat achiziția de pământ de flori, lumânări, lenjerii, ghivece, șurubelnițe, scara de exterior, vestimentație — sandale și ochelari de vedere, bunuri care au o utilitate personală care nu corespunde scopului entității juridice, respectivele achiziții neputând fi considerate a fi făcute «în interesul direct al activității», astfel cum prevede Codul fiscal” (Curtea de Apel Craiova, 2022);
- „Echipamentul profesional al avocatului se limitează, conform statutului profesiei şi legii de organizare, la robă iar, extinderea sa la toate obiectele de îmbrăcăminte, inclusiv lenjeria intimă sau bunurile de uz personal, este una abuzivă şi care conduce finalmente la concluzia absurdă că orice element de îmbrăcăminte, indiferent de activitatea profesională desfăşurată de parte, de vreme ce portul acestuia în societate ţine de o elementară conduită civilizată, devine „echipament profesional”. Pentru aceleaşi motive, nici cheltuielile reclamantei aferente achiziţiei de ochelari/lentile nu pot fi calificate ca fiind altfel decât efectuate în interes pur personal şi nu unele aferente activităţii profesionale desfăşurate” (Tribunalul Iași, 2019).
Comentarii articol (2)