Astfel, dividendele primite de o societate-mamã românã de la o filialã a sa situatã într-un stat membru vor fi neimpozabile dacã persoana juridicã românã îndeplineºte cumulativ urmãtoarele condiþii: plãteºte impozit pe profit ºi deþine, de cel puþin doi ani, minim 15 la sutã din capitalul social al unei societãþi dintr-un stat membru la data înregistrãrii venitului din dividende,.
De asemenea, nu se vor impozita nici dividendele plãtite de o persoanã juridicã românã unei alte persoane juridice române dacã beneficiarul dividendelor deþine minimum 15 la sutã din titlurile de participare ale acesteia la data plãþii dividendelor pe o perioadã de doi ani împliniþi pânã la data plãþii dividendelor.
În cazul în care o societate româneascã deþine mai puþin de 15 la sutã din altã societate româneascã, atunci venitul din dividende va fi impozitat cu 10 la sutã.
Dividendele plãtite de o societate-filialã românã unei societãþi-mamã strãine dintr-un stat membru UE vor fi scutite de impozitul prin reþinere la sursã în România, dacã societatea strãinã deþine minim 15 la sutã din capitalul societãþii româneºti de cel puþin doi ani.
În 2006, dividendele primite de o persoanã juridicã strãinã de la o persoanã juridicã românã au fost impozitate cu cota de 16 la sutã în cazul în care convenþiile de evitare a dublei impuneri nu prevedeau altã cotã, iar cele primite de o firmã româneascã de la altã companie autohtonã au fost taxate cu 10 la sutã.
Regimul fiscal al dividendelor este reglementat de Directiva Comisiei Europene 90/435/CEE.
Comentarii articol (0)