Modificarile vizeaza atat impozitarea dividendelor primite de o societate-mama romana de la filiala sa dintr-un stat membru, cat si a celor distribuite de o societate filiala romana catre societatea-mama situata intr-un stat membru.
Dividende neimpozabile
Vor fi neimpozabile dividendele primite de o societate-mama romana de la o filiala a sa situata intr-un stat membru. Aceasta scutire va fi posibila numai daca persoana juridica romana indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: plateste impozit pe profit si detine, de cel putin doi ani, minim 15 la suta din capitalul social al unei societati dintr-un stat membru la data inregistrarii venitului din dividende.
O societate-mama romana trebuie sa detina o participatie de minimum 20 la suta la capitalul social al unei companii (filiale) situate intr-un stat membru UE.
De asemenea, nu se vor impozita nici dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15 la suta din titlurile de participare ale acesteia la data platii dividendelor pe o perioada de doi ani impliniti pana la data platii dividendelor.
In cazul in care o societate romaneasca detine mai putin de 15 la suta din alta societate romaneasca, atunci venitul din dividende va fi impozitat cu 10 la suta.
Dividendele platite de o societate-filiala romana unei societati-mama straine dintr-un stat membru UE vor fi scutite de impozitul prin retinere la sursa in Romania daca societatea straina detine minim 15 la suta din capitalul societatii romanesti de cel putin doi ani.
Toate aceste prevederi sunt cuprinse in Legea 343/2006 privind Codul Fiscal, act normativ care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
Comentarii articol (0)