Reprezentatii celor 18 state, reuniti la Madrid, afirma ca proiectul Constitutiei nu trebuie abandonat, ci imbunatatit.
Marea Britanie, Cehia ºi Polonia doresc adoptarea unui adoptarea unui mini-tratat simplificat, care sa inlocuiasca Constitutia Europeana. Aceasta a fost respinsa prin referendum de Franta ºi Olanda in 2005.
Insa ºeful diplomatiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, a opinat ca actualul document constitutional trebuie de fapt largit, urmand sa contina capitole referitoare la subiecte de mare interes, cum ar fi imigratia, largirea Uniunii, energia sau schimbarea climatului.
In opinia sa, este vorba de un document magnific, care trebuie mai degraba extins decat taiat in bucati.
Divergente adanci
Corespondenta BBC la Bruxelles Oana Lungescu spune ca Spania pare acum sa intre intr-un conflict direct cu adversarii Constitutiei.
Belgia ºi Luxemburg au exprimat puncte de vedere similare Madridului.
Cancelarul german Angela Merkel, care detine preºedintia rotativa a Uniunii Europene, spera sa aduca cele doua tabere la negocieri pana in iunie.
Intr-o incercare de a evita noi diviziuni, Germania nu a trimis decat un observator la reuniunea de la Madrid, a "prietenilor Constitutiei".
Germania a aprobat Constitutia Europeana in parlament, dar nu a ratificat-o in mod oficial.
Tarile reprezentate la Madrid au fost: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia ºi Spania.
Comentarii articol (0)