Germania spera ca participanti la discutii sa ajunga la un compromis asupra unei formule de text care sa poata fi adoptata la summit-ul UE programat la sfarsitul lunii iunie.
Cancelarul german Angela Merkel isi anuntase clar intentia, inca de la preluarea presedintiei UE de catre tara sa ca, pana la summit-ul din iunie, statele membre sa cada de acord asupra principalelor puncte ale unui nou tratat european, cu valoare constitutionala. Negocierile au fost insa amanate pana dupa alegerile din Franta.
Conform BBC, majoritatea statelor membre si-ar dori un tratat asemanator constitutiei propuse in urma cu doi ani, dar "impachetat" intr-un mod diferit. Principalii oponenti ai unei constitutii europene sunt Marea Britanie, Cehia si Polonia.
In alte state guvernele sunt favorabile unei constitutii europene, insa este de asteptat ca populatia sa respinga prin referendum un tratat constitutional. Acesta este si motivul pentru care procesul s-a blocat in 2005, cand francezii si olandezii au respins constitutia europeana prin referendum.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)