Camera Deputatilor a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, proiectul pentru modificarea Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Noile reglementari urmaresc sa elimine anumite ambiguitati ale dispozitiilor referitoare la utilizarea creditelor de catre societatile comerciale, care faceau ca aceeasi fapta sa fie considerata infractiune intr-o banca, in timp ce in alta banca ar fi fost ceva perfect legal.
Potrivit reglementarii care este acum in vigoare, sunt asimilate infractiunilor de coruptie si pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi „acordarea de credite sau de subventii cu încalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinatiilor contractate ale creditelor sau subventiilor ori neurmarirea creditelor restante“, precum si „utilizarea creditelor sau a subventiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate“.
Numai ca normele de creditare sunt diferite de la o banca la alta, astfel incat interpretarea acestor dispozitii poate duce la situatii abuzive, in sensul ca operatiunile unor anumite banci comerciale cu norme mai restrictive ar putea fi infractiuni de coruptie, in timp ce operatiunile identice derulate in alte banci ar putea fi considerate corecte. Pe de alta parte, reglementarea in forma actuala incalca principiul neinterventiei statului in conventiile civile. Acordarea de credite se face in baza unui contract intre banca si client, iar incalcarea acestuia nu poate fi considerata infractiune. Procurorii DNA pot face anchete cu privire la modul in care se deruleaza creditele pentru a vedea daca au fost incalcate normele interne de creditare. Insa aceste norme nu sunt legi care sa poata atrage raspunderea penala, intrucat, potrivit Constitutiei, infractiunile se stabilesc numai prin legi organice. Or, reglementarile in vigoare tocmai la aceasta interpretare duc.
Potrivit noului text, apar ca infractiuni doar „acordarea de subventii cu incalcarea legii, neurmarirea conform legii a destinatiilor subventiilor“ si „utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursata din fonduri publice“.
In reglementarile adoptate saptamana trecuta de Camera Deputatilor, acordarea de credite cu nerespectarea normelor de creditare nu mai este considerata infractiune, fiind scoase din textul legii toate referirile la credite si lasate doar cele referitoare la subventii. Prin urmare, nici acordarea de credite cu nerespectarea normelor de creditare si nici utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate nu mai sunt considerate infractiuni.
Legea este adoptata si de Camera si de Senat, fiind trimisa, conform procedurii, pentru sesizarea constitutionalitatii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)