Guvernul a adoptat proiectul de Lege prin care se autorizeazã Ministerul Justiþiei sã vândã locuinþele de serviciu pe care le are în administrare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
Pot cumpãra, o singura locuinþã de serviciu, titularii contractelor de închiriere, dacã le deþin în baza unui contract valabil încheiat.
Sunt exceptate persoanele care au în proprietate în aceeaºi localitate, ele sau soþul, soþia ori copiii aflaþi în întreþinere, o locuinþã proprietate personalã care îndeplineºte condiþiile minimale prevãzute de Legea 114/1996 a locuinþei, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare. De asemenea, se excepteazã persoanele a cãror activitate în Ministerul Justiþiei a încetat prin demisie sau din motive imputabile lor, în condiþiile prevãzute de lege.
Vânzarea se poate face cãtre titularii de contract de închiriere cu plata integralã a valorii locuinþei sau în rate. La încheierea contractelor de vânzare – cumpãrare cu plata în rate se va achita un avans de minim 20% din valoarea locuinþei stabilitã la data vânzãrii. Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuinþelor se vor eºalona pe o perioadã de maximum 20 de ani, cu o dobândã anualã de 8%.
Vânzarea locuinþelor de serviciu se efectueazã prin structuri proprii, abilitate prin ordin al ministrului justiþiei. Preþul de vânzare se stabileºte pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate, potrivit legii. Evaluatorii vor fi selectaþi conform legislaþiei în vigoare, de cãtre Ministerul Justiþiei.
În acest preþ de vânzare se include ºi valoarea terenului/cotei pãrþi de teren aferent locuinþei. Totodatã, preþul stabilit nu poate fi mai mic decât valoarea contabilã a locuinþei de serviciu.
Actualii chiriaºi îºi pot exprima opþiunea de a cumpãra locuinþele de serviciu în termen de 1 an, de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. În situaþia în care locuinþele de serviciu nu sunt cumpãrate de chiriaºi ºi au devenit disponibile ca urmare a eliberãrii acestora, pot fi vândute prin licitaþie publicã, în condiþiile legii.
În ceea ce priveºte locuinþele cumpãrate în rate, nu pot fi înstrãinate prin acte între vii pânã la data achitãrii integrale a preþului. Tot pânã la aceastã datã, locuinþele respective nu pot fi restructurate ºi nu li se poate schimba destinaþia.
Ministerul Justiþiei îºi garanteazã încasarea preþului prin constituirea unei ipoteci rang I asupra locuinþei, în favoarea sa. Aceastã operaþiune este scutitã de taxã de timbru.
În cazul în care ratele lunare nu sunt achitate la termenele stabilite, cumpãrãtorul va plãti o penalitate de 15% pe an din cuantumul acestor rate.
În caz de neplatã a 6 rate scadente de cãtre cumpãrãtorul locuinþei, unitatea vânzãtoare va putea cere executarea silitã asupra locuinþei ºi evacuarea deþinãtorului, în condiþii legii.
Sumele încasate din vânzarea locuinþelor de serviciu se fac venit la bugetul de stat.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Justiþiei va emite norme metodologice de aplicare a prevederilor acesteia.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere ºi adoptare.
Comentarii articol (0)