Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat saptamana trecuta doua norme privind fondurile de pensii administrate privat, cele doua acte normative fiind transmise spre publicare in Monitorul Oficial, informeaza un comunicat al CSSPP, emis luni.
Norma privind prospectul schemei de pensii private reglementeaza procedura de autorizare a prospectului schemei de pensii private propus de un administrator, procedura de modificare a prospectului, continutul acestuia si modelul contractului - cadru de administrare.
Prospectul schemei de pensii private este, potrivit actului normativ, documentul care cuprinde termenii contractului de administrare (incheiat intre administrator si participant, care are ca obiect administrarea fondului de pensii) si ai schemei de pensii (sistemul de termene, conditii si reguli pe baza carora administratorul va investi activele fondului de pensii in scopul dobandirii de catre participanti a unei pensii private).
Prospectul, elaborat si propus de administrator, va trebui sa obtina autorizarea CSSPP. La momentul depunerii prospectului si a cererii pentru autorizare, administratorul va trebui sa depuna la CSSPP si alte documente, precum schema de pensii private, in baza careia a fost elaborat prospectul, proiectul contractului de administrare, proiectul contractului de depozitare, proiectul contractului de societate civila.
Administratorul va avea obligatia ca, dupa autorizare, sa puna la dispozitia publicului prospectul schemei de pensii private, la sediul social si la sediile secundare autorizate, precum si obligatia de publicare a acestuia pe pagina proprie de web.
La semnarea actului de aderare la un fond de pensii, administratorul va avea obligatia sa informeze participantii asupra conditiilor impuse prin schema de pensii private, asupra drepturilor si obligatiilor partilor implicate, a riscurilor financiare, tehnice si de alta natura, precum si despre natura si distributia acestor riscuri.
A doua norma aprobata de Consiliul CSSPP se refera la informatiile continute in materiale publicitare referitoare la fondurile de pensii administrate privat si administratorii acestora, elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta norma defineste materialele publicitare, stabileste continutul acestora si interzice difuzarea materialelor publicitare inainte de autorizarea fondurilor de pensii administrate privat si a administratorilor acestora, precum si inainte de publicarea prospectelor schemelor de pensii private autorizate.
Informatiile cuprinse in materialele publicitare trebuie sa fie clare, corecte si conforme cu prospectul schemei de pensii private si sa nu induca in eroare viitorii participantii la un fond de pensii administrate privat. CSSPP are, potrivit reglementarilor in vigoare, dreptul de a interzice orice forma de publicitate, atunci cand constata ca informatiile difuzate nu sunt avizate sau incalca prevederile normei.
Comentarii articol (0)