Organizata de institutia gazda si Administratia Prezidentiala, in colaborare cu numeroase institutii culturale din tara, expozitia propune publicului vizitator spre a fi admirate atat sculpturi ale genialului artist, cat si documente despre viata si activitatea celui care fost Constantin Brancusi.
In spatiile medievale ale muzeului sunt expuse, astfel, "obiecte de la obarsie", dupa cum le caracteriza curatorul expozitiei, muzeograful Sebastian Duicu, precum chivotul daruit de Brancusi, in 1922, bisericii satului sau, semnat de artist, doua rame si o caseta din lemn de nuc pe care acesta le-ar fi lucrat la Scoala de Arte si Meserii din Craiova.
"Intentionam ca, prin intermediul expozitiei de fata, sa prezentam o perioada din viata lui Brancusi care a fost lasata intr-un anumit con de umbra, reprezentand primele incercari ale artistului. Vrem sa aratam de unde a plecat si unde a ajuns genialul artist", a declarat, pentru ROMPRES, Sebastian Duicu.
Numeroase documente - foaia matricola a artistului, student la Scoala Superioara de arte din Bucuresti (actuala Universitate Nationala de Arte), fotocopii dupa cereri ale lui Brancusi privind o serie de ajutoare financiare, ca si dupa actele provenind de la institutiile sau persoanele care l-au sprijinit in acest sens, emotionante scrisori catre confrati si familie, fotografii, unele dintre acestea inedite - , precum si carti, medalistica si intreguri filatelice dedicate sculptorului completeaza expozitia.
Din perioada deplinei afirmari a lui Brancusi, expozitia cuprinde putine exponate, respectiv o lucrare "Domnisoara Pogany", din alama patinata si marmura, datata 1950, bustul generalului Davila, turnat in 1912, dupa gipsul din 1903, realizat de artist, si un cap din ipsos semnat Milita Patrascu, o ferventa pre.zenta in atelierul de la Paris al marelui sculptor, despre care traditia afirma ca ar fi fost corectat chiar de Brancusi.
In expozitie sunt integrate, de asemenea, numeroase elemente interactive multimedia, filme despre viata si opera inegalabilului Brancusi.
Expozitia va fi deschisa intre 28 martie si 30 aprilie 2007.
Comentarii articol (0)