din 29/03/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 16/04/2007
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Ocuparea posturilor vacante de grefieri informaticieni din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea se face prin concurs, organizat de fiecare curte de apel sau fiecare parchet de pe langa curtea de apel ori, dupa caz, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Directia Nationala Anticoruptie.
(2) Curtile de apel si parchetele de pe langa acestea organizeaza concursul pentru ocuparea posturilor vacante de grefieri informaticieni din circumscriptiile lor, cu sprijinul Directiei de exploatare a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Justitiei sau, dupa caz, al compartimentului informatic din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(3) Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie organizeaza concursul pentru ocuparea posturilor vacante de grefieri informaticieni, cu sprijinul compartimentului informatic din cadrul acestora.
Art. 2. - (1) La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de grefieri informaticieni se poate inscrie persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) nu are antecedente penale, nu are cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie;
c) cunoaste limba romana;
d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea functiei;
e) are studii superioare de specialitate in domeniul informatic, automatic, cibernetic, matematic, electronic sau electrotehnic.
(2) Conditia prevazuta la alin. (1) lit. e) se considera indeplinita si de catre absolventii de studii superioare in domeniul tehnic sau economic care au urmat in timpul studiilor universitare sau postuniversitare cursuri de informatica, cu avizul Directiei de exploatare a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Justitiei sau al compartimentului informatic din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa caz.
CAPITOLUL II
Organizarea si desfasurarea concursului
Art. 3. - (1) Data, locul, modul de desfasurare a concursului, tematica, bibliografia si lista posturilor vacante scoase la concurs se afiseaza la sediul instantei sau al parchetului care organizeaza concursul si se aduc la cunostinta publica printr-un comunicat de presa cu cel putin 45 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.
(2) In cazul concursului organizat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Directia Nationala Anticoruptie, informatiile prevazute la alin. (1) se publica si pe pagina de internet a acestora, iar in cazul concursului organizat de curtile de apel ori de parchetele de pe langa curtile de apel, informatiile se publica atat pe paginile de internet ale acestora, cat si pe pagina de internet a Ministerului Justitiei sau, dupa caz, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si se afiseaza la sediul tribunalelor ori al parchetelor de pe langa tribunale, care au scos la concurs posturi vacante.
Art. 4. - (1) Cererile de inscriere la concurs se depun cu cel putin 15 zile inainte de data acestuia la sediul instantei sau, dupa caz, al parchetului care organizeaza concursul.
(2) In cazul concursurilor organizate de curtile de apel sau de parchetele de pe langa acestea, cererile se pot depune si la tribunalele ori, dupa caz, la parchetele de pe langa acestea care au scos la concurs posturi vacante.
(3) Cererile depuse potrivit alin. (2) se transmit de catre presedintele tribunalului sau prim-procurorul parchetului de pe langa tribunal la curtea de apel ori la parchetul de pe langa curtea de apel care organizeaza concursul.
(4) La cererea de inscriere se anexeaza urmatoarele acte: copii de pe certificatul de nastere si, dupa caz, certificatul de casatorie, copii de pe actul de identitate si diploma de licenta, certificatul de cazier judiciar si certificatul de cazier fiscal. In cazul prevazut la art. 2 alin. (2), candidatii anexeaza la cererea de inscriere si acte doveditoare din care sa rezulte ca au urmat in timpul studiilor universitare sau postuniversitare cursuri de informatica.
Art. 5. - (1) Verificarea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 2 se efectueaza de comisia de organizare a concursului din cadrul instantei sau parchetului care organizeaza concursul, pe baza dosarelor candidatilor.
(2) Comisia de organizare a concursului are urmatoarea componenta:
a) un judecator sau, dupa caz, un procuror;
b) un reprezentant al compartimentului de resurse umane;
c) un reprezentant al compartimentului informatic.
(3) Componenta nominala a comisiei de organizare a concursului se stabileste de colegiul de conducere, la propunerea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului care organizeaza concursul.
Art. 6. - (1) Subiectele si baremul de corectare se elaboreaza de comisia de organizare a concursului cu sprijinul reprezentantilor Directiei de exploatare a tehnologiei informatiei din Ministerul Justitiei sau ai compartimentului informatic din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemnati prin ordin al ministrului justitiei ori al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru concursurile organizate de curtile de apel sau, dupa caz, de parchetele de pe langa acestea.
(2) In cazul concursului organizat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de Directia Nationala Anticoruptie, comisia de organizare a concursului elaboreaza subiectele si baremul de corectare cu sprijinul reprezentantilor compartimentului informatic din cadrul acestora sau de alti specialisti in domeniul informatic, desemnati de presedintele instantei sau conducatorul parchetului.
Art. 7. - (1) Examinarea candidatilor se face prin sustinerea unei probe scrise de verificare a cunostintelor teoretice in domeniul informatic si a unei probe practice.
(2) Proba practica se sustine, de regula, in cel mult 5 zile lucratoare de la data sustinerii probei scrise.
Art. 8. - (1) Intrarea candidatilor in salile de concurs, pentru proba scrisa, se face pe baza listelor intocmite pentru fiecare sala si a actului de identitate.
(2) Candidatii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba scrisa.
(3) Inainte de comunicarea subiectelor, candidatii inscriu numele si prenumele pe coltul foii ce urmeaza sa fie lipit la predarea lucrarii, dupa care se aplica stampila instantei sau a parchetului.
(4) Plicul cu subiectele de concurs este desfacut de un candidat care semneaza si procesul-verbal incheiat in ziua sustinerii probei scrise.
(5) Pe toata durata desfasurarii probei scrise, in salile de concurs au acces numai membrii comisiei de organizare si persoanele care supravegheaza desfasurarea concursului.
(6) In vederea elaborarii lucrarii scrise, candidatii primesc coli de hartie avand stampila instantei sau a parchetului. Redactarea lucrarilor se va face numai cu cerneala sau cu pasta de culoare albastra.
(7) La expirarea timpului prevazut pentru sustinerea probei scrise, candidatii predau lucrarea, sub semnatura, comisiei de organizare a concursului.
(8) Pe toata durata desfasurarii probei scrise este interzisa parasirea salii de concurs de catre candidati. In cazuri exceptionale, parasirea temporara a salii de concurs se face numai cu insotitor.
(9) Orice frauda dovedita se sanctioneaza cu eliminarea din concurs. In aceste cazuri se intocmeste un proces-verbal cu privire la constatarile facute si la masurile luate, iar lucrarea se anuleaza cu mentiunea "frauda". Procesul-verbal se comunica presedintelui instantei sau conducatorului parchetului care organizeaza concursul, dupa caz.
#PAGEBREAK#
Art. 9. - (1) Corectarea lucrarilor scrise si evaluarea probei practice se efectueaza de o comisie de examinare constituita din specialisti in domeniul informatic, desemnata de colegiul de conducere, la propunerea presedintelui instantei sau conducatorului parchetului care organizeaza concursul.
(2) In cazul concursurilor organizate de curtile de apel si parchetele de pe langa acestea, un membru al comisiei prevazute la alin. (1) poate fi desemnat de conducerea Directiei de exploatare a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Justitiei sau, dupa caz, de conducerea compartimentului informatic din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(3) Numarul membrilor comisiei prevazute la alin. (1) se stabileste in functie de numarul candidatilor.
Art. 10. - Probele de concurs se noteaza de la 1 la 10. Nota 1 se acorda in situatia in care punctajul obtinut este mai mic sau egal cu aceasta nota.
Art. 11. - (1) La finalizarea fiecarei probe se intocmeste cate un proces-verbal.
(2) La finalizarea concursului se intocmeste un procesverbal care sa contina modul de desfasurare a concursului si rezultatele obtinute de candidati, semnat de membrii comisiei de organizare a concursului si ai comisiei prevazute la art. 9.
(3) Promovarea probelor se face ca urmare a obtinerii notei minime 5 pentru fiecare proba, iar promovarea concursului, ca urmare a obtinerii notei finale minime 7. Ponderea fiecarei probe de concurs in nota finala este de 50%.
Art. 12. - (1) Rezultatele concursului se afiseaza la sediul instantei sau al parchetului care a organizat concursul si se publica pe paginile de internet ale acestora.
(2) In termen de 48 de ore de la data afisarii rezultatelor, candidatii nemultumiti pot formula contestatie cu privire la nota obtinuta la proba scrisa.
(3) Contestatiile se depun la sediul instantei sau al parchetului care a organizat concursul si se solutioneaza de o comisie de contestatii desemnata de colegiul de conducere al instantei sau parchetului care a organizat concursul. Dispozitiile art. 9 privind componenta si numarul membrilor comisiei se aplica in mod corespunzator. Nota obtinuta la contestatie nu poate fi mai mica decat nota contestata.
(4) Rezultatele contestatiilor se afiseaza la sediul instantei sau al parchetului care a organizat concursul si se publica pe paginile de internet ale acestora.
Art. 13. - In cazul concursurilor organizate de curtile de apel si de parchetele de pe langa acestea, candidatii declarati admisi opteaza, in ordinea descrescatoare a mediilor finale obtinute, pentru posturile scoase la concurs din circumscriptia curtii de apel sau a parchetului de pe langa curtea de apel. La medii egale au prioritate cei care au obtinut nota cea mai mare la proba practica si, in subsidiar, vechimea in specialitate.
Art. 14. - Candidatii declarati admisi sunt numiti, in conditiile legii, pe baza mediei finale obtinute, prin decizie a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a presedintelui curtii de apel sau, dupa caz, a procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel.
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 15. - Lucrarile scrise si rezultatele concursului se anexeaza la dosarele personale ale candidatilor declarati admisi.
Art. 16. - Dosarele si procesele-verbale, precum si alte lucrari privind concursul se arhiveaza si se pastreaza potrivit nomenclatoarelor arhivistice.
Comentarii articol (1)