Comisia Europeana asteapta cu interes concluziile preliminare intr-un caz aflat pe rolul Curtii Europene de Justitie care pot avea implicatii majore asupra politicilor sociale in cadrul UE, informeaza EUobserver.
Avocatul General Curtii Europene de Justitie va exprima punctul sau de vedere, in aceasta saptamana, asupra unui caz aflat pe rolul Curtii, care va clarifica anumite aspecte privind legislatia comunitara si drepturile muncitorilor.
Punctul de vedere al avocatului general al Curtii Europene va clarifica daca remuneratia minima si conditiile de munca intra sub reglementarea nationala sau sub cea comunitara si daca Uniunea Europeana restrictioneaza o actiune colectiva a muncitorilor.
In acest caz fie intelegerile dintre sindicatele din industrie din Scandinavia devin precedent in fata legilor Uniunii Europene, fie legile UE restrictioneaza drepturile muncitorilor si ale sindicatelor de a actiona si daca statelor le este permis sa previna asa-numitul "dumping social".
Opinia Avocatului General nu este hotaratoare, dar in majoritatea hotararilor definitive ale Curtii sunt similiare cu ale opiniei avocatului.
Cazul aflat in discutie:
Compania letona de constructii Laval in 2004 a fost angajata sa construiasca o scoala in orasul suedez Vaxholm.
Contractele au fost incheiate de o filiala din Suedia a societatii - L&P Baltic Bygg AB. Laval nu a aderat la nici o conventie colectiva, nici cu sindicatul suedez al angajatilor din sectorul constructiilor si al muncilor publice, nici cu sindicatul suedez al electricienilor, si nu a angajat nici un membru al acestor organizatii.
In iunie 2004, au fost deschise negocieri intre Laval si Baltic Bygg si partenerii sociali din sectorul constructiilor si al muncilor publice, in vederea incheierii unui acord de aderare la conventia colectiva in domeniul constructiilor. Insa, nici un acord nu a putut fi incheiat.
Compania Laval a refuzat semnarea conventiei colective, afirmand ca muncitorii lucreaza in conditiile de munca prevazute de legislatia letona, remuneratia pentru munca prestata fiind mai mica.
In decembrie 2004 sindicatele suedeze declanseaza o actiune colectiva, dupa un preaviz de blocare a tuturor lucrarilor de pe santier. Ca urmare a intreruperii lucrarilor pe santier, firma de constructii Laval a intrat in lichidare.
In decembrie 2004, Laval introduce o actiune in fata instantei suedeze Arbetsdomstolen, impotriva actiunilor ilegale desfasurate de catre sindicate pe santier si cere ca aceste organizatii sa fie condamnate la repararea prejudiciului suferit.
Instanta adreseaza Cutii o intrebare preliminara in legatura cu compatibilitatea unor astfel de actiuni colective cu dreptul comunitar.
Reactiile oficialilor europeni:
Cazul de fata a starnit atentia media, impartind Uniunea Europeana intre sustinatori ai pietei interne si sustinatori ai unor reguli sociale minime care s-ar situa deasupra regulilor pietei libere.
Comisarul european al pietei interne, Charlie McCreevy, a afirmat ca intelegerile colective privind salariile incalca regulile UE asupra libertatii de miscare a muncitorilor. Pe de alta parte, suedezii sustin ca aceste intelegeri sunt o parte esentiala a modelului social suedez.
Seful Confederatiei Europene a Sindicatelor, John Monks a afirmat pentru euobserver.com ca accepta noi veniti in confederatie dar ca "nu vor ca acestia actioneze impotriva intereselor populatiei de rand". El a adaugat ca in acest sens ar situa acest conflict social si ca asteapta opinia de miercuri.
Comentarii articol (0)