ACCES GRATUIT
Sindicatele europene pot constrange firmele sa accepte un anumit nivel salarial
Avocatul general al Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), Paolo Mengozzi, considera ca sindicatele pot sa constranga un prestator de servicii dintr-un alt stat membru sa accepte un nivel salarial prevazut de o conventie colectiva, informeaza un comunicat al CJCE de miercuri.
Articolul continuă mai jos
Actiunile colective de constrangere trebuie sa fie motivate de obiective de un interes general care sa respecte principiul proportionalitatii.
Cauza care a reprezentat obiectul opiniei Avocatului general se refera la o societate letona, Laval un Partner Ltd, care a detasat, in 2004, lucratori din Letonia pentru renovarea si extinderea unei scoli din Vaxholm, Suedia. Lucrarile au fost intreprinse de o filiala, denumita L&P Baltic Bygg AB.
Laval si Baltic Bygg, pe de o parte, si sindicatul suedez al lucratorilor din sectorul constructiilor si lucrarilor publice, Svenska Byggnadsarbetareförbundet, pe de alta parte, au inceput negocieri in vederea semnarii conventiei colective din sectorul constructiilor. Cu toate acestea, nu s-a putut incheia nici un acord. Sindicatul a cerut companiei sa plateasca salarii mai mari, conform acordurilor sindicale din Suedia, insa Laval a refuzat, pe motiv ca muncitorilor li se aplica reglementarile letone.
Sindicatul suedez a initiat o actiune colectiva, sub forma blocarii tuturor locurilor de munca ale Laval. In urma intreruperii lucrarilor de pe santier, Baltic Bygg a intrat in procedura colectiva de lichidare. Intre timp, lucratorii letoni detasati de Laval pe santierul din Vaxholm s-au intors in Letonia.
Laval a sesizat instanta suedeza Arbetsdomstolen, privind legalitatea actiunii colective. Arbetsdomstolen a intrebat, la randul sau, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene daca dreptul comunitar se opune unor astfel de actiuni colective.
Opinia avocatului general nu reprezinta o hotarare a CJCE, ci o propunere adresata Curtii privind solutia juridica in cazul care i se atribuie. Judecatorii CJCE urmeaza sa delibereze in aceasta cauza.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)