Incepand din acest an, toate unitatile medico-sociale ar putea fi preluate de catre consiliile judetene.
In prezent, unitatile medico-sociale se afla, dupa caz, fie in administrarea consiliilor judetene, fie in administrarea celor locale (a primariilor). Deoarece in aceste unitati sunt tratati bolnavi din tot judetul, nu numai cei de pe plan local, si pentru a se asigura o mai buna finantare a acestor centre, se impune trecerea lor din subordinea consiliilor locale ale comunelor in subordinea consiliilor judetene respective.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii lucreaza la un proiect de Ordonanta de Guvern prin care se aduc o serie de modificari modului de administrare a acestor unitati.
Dupa aproape un an de zile de la infiintarea unitatilor medico-sociale s-a constatat ca ele pot reprezenta o alternativa viabila si eficienta de a rezolva nevoile sociale si medicale ale persoanelor defavorizate. De asemenea, aceste unitati contribuie la eficientizarea functionarii spitalelor din comunitate, prin degrevarea lor de bolnavii cronici care ramaneau internati pentru perioade mai lungi, deoarece nu aveau alte alternative de a fi ingrijiti.
Pana in prezent au fost propuse 102 unitati de asistenta medico-sociala cu un toatal de 4 018 paturi. 46 din aceste unitati functioneaza furnizand servicii medicale si sociale persoanelor eligibile din comunitatile respective.
„Implicarea comunitatilor locale in administrarea unitatilor saniatre trebuie sa creasca. Nu numai sursele de finantare pe care le pot asigura comunitatile locale sunt necesare sistemului sanitar, dar este foarte importanta si responsabilizarea lor in asigurarea sanatatii populatiei”, a declarat in numeroase randuri dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii.
Proiectul mai prevede si infiintarea unitatilor multifunctionale ambulatorii si spitalicesti.
Noile structuri vor fi finantate din fondul unic de asigurari sociale de sanatate, cat si de la bugetul de stat si se vor afla ca forma de organizare intre centrele de sanatate si centrele medico-sociale.
„Sunt multe locuri in tara, mai ales in mediul rural, pe care nu reusim sa le acoperim din punct de vedere al asigurarii serviciilor de sanatate. In aceste zone ne gandim sa infiintam niste centre flexibile, adaptate nevoilor oamenilor din zona respectiva. Ele pot avea ambulatoriu, stationar de zi, o ambulanta, un centru medico-social, centru de permanenta sau eventual un laborator de analize”, a declarat dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii.
Un an de zile de la data infiintarii lor aceste centre vor functiona in subordinea directiilor de sanatate publica dupa care ele vor fi preluate de catre consiliile judetene sau consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Comentarii articol (0)