Tariful pentru emiterea unei solutii fiscale individuale anticipate va fi de 1.000 de euro, la cursul comunicat de BNR in ziua efectuarii platii, conform Hotararii de Guvern privind procedura de emitere a solutiei fiscale individuale anticipate si a acordului de pret in avans, aprobata miercuri de Guvern, se precizeaza intr-un comunicat al Executivului.
In ceea ce priveste acordul de pret in avans, in cazul marilor contribuabili, tariful pentru emiterea acestuia este de 20.000 euro, la cursul comunicat de BNR in ziua efectuarii platii, iar tariful de modificare este de 15.000 euro. Pentru celelalte categorii de contribuabili, tariful de emitere este de 10.000 euro, iar pentru modificare este de 6.000 euro.
Solutia fiscala individuala anticipata este actul administrativ emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea solutionarii unei cereri a contribuabilului, referitoare la reglementarea unor situatii fiscale de fapt viitoare.
Potrivit actului normativ, pot depune cerere pentru emiterea unei solutii fiscale contribuabilii inregistrati la organele fiscale. Cererea va contine datele de identificarea ale contribuabilului, ale reprezentantului legal si prezentarea starii viitoare pentru care se solicita emiterea solutiei anticipate.
Documentatia care insoteste cererea va include informatii privind, printre altele: obligatiile fiscale pentru care se solicita solutiile fiscale, declaratia pe propria raspundere a contribuabilului ca nu exista nici o procedura fiscala, administrativa sau judiciara in curs pentru cazul respectiv, acte administrative, acte de control sau alte acte emise in legatura cu cazul respectiv. In functie de circumstantele fiecarui caz in parte, contribuabilul trebuie sa furnizeze si alte informatii administratiei fiscale, la cerea acesteia.
Cererea pentru emiterea solutiei fiscale se respinge in cazul in care documentatia depusa nu este completa, daca exista o procedura fiscala, administrativa sau judiciara in curs pentru cazul respectiv sau daca nu a fost achitat tariful pentru emiterea solutiei fiscale. Respingerea cererii se comunica in scris contribuabilului, in termen de 15 zile de la adoptarea deciziei.
Acordul de pret in avans este actul administrativ emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea solutionarii unei cereri a contribuabilului, referitoare la stabilirea conditiilor si modalitatilor in care urmeaza sa fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, preturile de transfer, in cazul tranzactiilor efectuate intre persoane afiliate, astfel cum sunt definite in Codul fiscal.
Pot solicita emiterea unui acord contribuabilii care desfasoara tranzactii cu persoanele afiliate, definite conform Legii nr. 571/2003 - Codul Fiscal.
Acordul poate fi emis unilateral - cel emis de autoritatea competenta din Romania, bilateral sau multilateral - cel emis in comun cu autoritatile fiscale competente din statele in a caror jurisdictie se afla entitatile afiliate contribuabilului solicitant. Acordul bilateral/multilateral poate fi emis numai pentru tranzactii cu contribuabili care provin din tari cu care Romania are incheiate Conventii pentru evitarea dublei impuneri.
Acordul se emite pentru o perioada de cinci ani, dar prin exceptie, aceasta perioada se poate prelungi, in cazul contractelor pe termen lung.
Comentarii articol (0)