In anul 2009 Consiliul Superior al Magistraturii va fi gazda Adunarii Generale a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ), ca urmare a hotararii adoptate la Bruxelles si a recunoasterii activitatii desfasurate, atat in perioada in care a avut statut de membru observator cat si in cursul acestei reuniuni.
In perioada 6-8 iunie 2007, Anton Pandrea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Chiujdea, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu si Liviu Dascalescu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au participat la a V-a Adunare Generala a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, care s-a desfasurat la Bruxelles.
Tema generala a acestei intalniri a fost separatia puterilor in secolul XXI si
locul justitiei, atat din perspectiva nationala, cat si din perspectiva europeana.
Reprezentantii Consiliilor judiciare si ai ministerelor de justitie, participanti la aceasta reuniune, au pus bazele viitorului Statut al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, care urmeaza sa fie adoptat in toamna anului 2007, la urmatoarea intalnire.
RECJ are ca obiect optimizarea cooperarii dintre Consiliile de Justitie si membrii puterii judiciare din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum si o buna intelegere mutuala intre acestia.
In contextul crearii spatiului european de libertate, securitate si justitie, RECJ are drept obiectiv colaborarea intre membrii sai asupra punctelor urmatoare :
- Informarea si analiza structurilor si competentelor membrilor, precum si schimburile de membri;
- Schimbul de experienta privind tipul de organizare al diverselor puteri judiciare si al functionarii acestora;
- Furnizarea de expertiza, precum si comunicarea experientelor si propunerilor catre institutiile Uniunii Europene si alte organizatii nationale si internationale.
- In toate actele si deciziile, RECJ nu aduce atingere autonomiei si competentelor membrilor sai.
Din 1 ianuarie 2007, Consiliul Superior al Magistraturii a devenit membru cu drepturi depline al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, statut recunoscut tuturor institutiilor nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, independente de puterile executive si legislative sau autonome, care au responsabilitatea de a sprijini justitia in procesul independent de realizare a acesteia.
Comentarii articol (0)