Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor
Norma metodologica
din 15/05/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 398 din 13/06/2007
pentru punerea in aplicare a Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala
CAPITOLUL I
Persoane indreptatite sa primeasca subventii pentru locuinta;
cuantumul subventiei
Art. 1. - (1) De subventia prevazuta in Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, denumit in continuare Program, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2006, denumita in continuare Ordonanta, pot beneficia categoriile de persoane fizice prevazute la art. 2 din Program, care au incheiat un contract de construire a unei locuinte prin credit ipotecar cu agenti economici specializati in constructia de locuinte si/sau cu dezvoltatori de proiecte imobiliare, dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei.
(2) Cererile de subventie se adreseaza consiliilor locale care isi exercita autoritatea in raza administrativ-teritoriala in care sunt amplasate terenurile pentru constructiile de locuinte. In acest scop, consiliile locale au obligatia sa stabileasca si sa dea publicitatii locul de primire a solicitarilor si actele justificative necesare. Actele justificative necesare sunt cele prevazute de prezentele norme metodologice si oricare act suplimentar stabilit ca necesar prin hotarare a consiliului local.
(3) Cererile de subventie se depun, de regula, inainte de incheierea contractului de imprumut cu institutiile financiar-bancare specializate in acordarea de credite ipotecare pentru finantarea constructiei locuintelor. In vederea constatarii indeplinirii conditiilor pentru acordarea subventiei prevazute de lege, solicitantii acesteia vor depune, odata cu cererea de subventie sau in termenul stabilit de consiliul local la care s-au adresat, urmatoarele documente justificative:
a) copie autentificata dupa actul de identitate al titularului cererii;
b) daca este cazul, o adeverinta eliberata de primarul unitatii administrativ-teritoriale de domiciliu, din care sa rezulte ca se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:
1. au ramas fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati;
2. sunt evacuati din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile;
3. sunt evacuati din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului sau sunt chiriasi in astfel de locuinte;
c) declaratii notariale ale titularului cererii si, respectiv, ale membrilor familiei - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia -, in care sa se specifice:
1. ca nu detin o alta locuinta in proprietate sau, dupa caz, ca detin o singura locuinta in proprietate, dar aceasta nu are o suprafata construita desfasurata mai mare de 50 m2 si ca este singura locuinta detinuta in proprietate de unul sau mai multi dintre membrii familiei. Pentru titularii de cereri si, respectiv, membrii familiei - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia/acesteia - care se incadreaza in situatiile prevazute la lit. b) pct. 1 si 2 declaratiile notariale se vor referi numai la nedetinerea in proprietate a unei alte locuinte decat cea afectata in urma unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati sau, dupa caz, numai la nedetinerea in proprietate a unei alte locuinte decat cea din care sunt evacuati datorita faptului ca aceasta este situata intr-o constructie expusa unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile, sau, dupa caz, ca detin o alta locuinta in proprietate, dar aceasta nu are o suprafata construita desfasurata mai mare de 50 m2. Nu intra sub incidenta acestei declaratii locuintele detinute in cota-parte de proprietate cu alte persoane decat cele din cadrul familiei sau locuinte care nu au fost retrocedate in natura in urma aplicarii legilor cu privire la restituirea proprietatilor;
2. ca nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte. Nu intra sub incidenta acestei declaratii sprijinul primit de persoanele care se incadreaza in situatiile prevazute la lit. b) pct. 1 si 2 pentru locuinta afectata in urma unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovate sau din care sunt evacuate datorita faptului ca aceasta este situata intr-o constructie expusa unui risc major;
3. este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar. Nu intra sub incidenta acestei declaratii locuintele persoanelor care se incadreaza in situatiile prevazute la lit. b) pct. 1 si 2;
d) extras de carte funciara din care sa rezulte ca solicitantul de subventie detine un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia locuintei;
e) documente edificatoare care sa dovedeasca o forma de inregistrare ca persoana juridica autorizata in domeniul constructiilor civile, in conformitate cu prevederile legale, a antreprenorului prin care se realizeaza constructia locuintei (certificatul de inmatriculare/inregistrare la Registrul comertului si obiectul de activitate, pe domenii, in conformitate cu prevederile din statutul propriu);
f) o copie a contractului de construire a locuintei;
g) graficul de executie a lucrarilor de constructie;
h) un deviz general de cheltuieli, intocmit si certificat de antreprenorul general, dupa modelul prevazut in anexa nr. 1.
(4) Solicitarile vor fi analizate de o comisie formata din 5-9 membri din randul consilierilor locali si al personalului din aparatul de specialitate al primarului, constituita in acest scop prin hotarare a consiliului local.
(5) Comisia constituita potrivit alin. (4) analizeaza lunar, in primele 5 zile lucratoare ale lunii, cererile depuse in luna anterioara. Dupa analizarea tuturor cererilor depuse in luna anterioara, in baza solicitarilor verificate si insusite, comisia va intocmi si va afisa, in cadrul aceluiasi termen, listele nominale cu solicitantii declarati eligibili si neeligibili. Sunt considerati solicitanti eligibili pentru acordarea de subventii solicitantii care indeplinesc, in mod cumulativ, toate conditiile prevazute in Program.
(6) Contestatiile cu privire la stabilirea dreptului la subventii pentru construirea unei locuinte proprietate personala vor fi adresate primarului in termen de 7 zile de la afisarea listelor prevazute la alin. (5) sau, dupa caz, de la data luarii la cunostinta de catre solicitant a respingerii cererii.
(7) Primarul va asigura solutionarea contestatiilor in termen de 15 zile de la primire, in conditiile legii.
(8) Consiliul local aproba prin hotarare listele nominale, in cel mult 30 de zile de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor.
Art. 2. - (1) Pentru determinarea cuantumului subventiei se va avea in vedere valoarea locuintei, stabilita prin insumarea cheltuielilor prezentate in devizul general al constructiei, fara a cuprinde cheltuielile pentru obtinerea si amenajarea terenului, cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor, garajele, indiferent de locul de amplasare al acestora, precum si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire.
(2) In stabilirea cuantumului subventiei de care pot beneficia solicitantii eligibili, stabiliti potrivit prevederilor art. 1 alin. (5) sau, dupa caz, ale art. 1 alin. (7), se va avea in vedere suma determinata prin aplicarea unui procent de 20% la valoarea echivalenta in euro a locuintei, stabilita conform alin. (1), la cursul leu/euro de la data incheierii contractului de credit ipotecar.
(3) Cuantumul subventiei este egal, de regula, cu suma in lei stabilita conform alin. (2), in cazul cand aceasta nu depaseste valoarea echivalenta in lei a 10.000 de euro si nu este mai mare decat valoarea in lei a creditului ipotecar contractat, in caz contrar limitandu-se la valoarea echivalenta in lei a 10.000 de euro si/sau la valoarea in lei a creditului ipotecar contractat.
CAPITOLUL II
Proceduri privind acordarea subventiei pentru locuinta
Art. 3. - (1) Consiliile locale vor stabili si vor aproba, in conditiile art. 1, o singura data, pentru familiile sau persoanele care sunt solicitanti eligibili, subventii de la bugetul de stat pentru realizarea locuintelor proprietate personala.
(2) Pentru solicitantii inscrisi in listele prevazute la art. 1 alin. (5) sau, dupa caz, la art. 1 alin. (7), primarii, in calitate de ordonatori de credite, vor elibera cate o adeverinta intocmita dupa modelul prevazut in anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, prin care vor certifica faptul ca detinatorii acesteia au dreptul la subventia prevazuta de lege pentru construirea unei locuinte proprietate personala, precum si cuantumul subventiei.
(3) Adeverinta emisa conform alin. (2) are valabilitate de utilizare 90 de zile de la data eliberarii.
Art. 4. - (1) Posesorii adeverintelor emise conform art. 3 alin. (2) au obligatia ca in perioada de valabilitate a acestora sa depuna la compartimentul de specialitate al primarului urmatoarele documente si informatii:
a) o copie a contractului de imprumut incheiat cu o institutie financiar-bancara specializata in acordarea de credite ipotecare, imprumut destinat finantarii constructiei locuintei pentru care primeste subventia de la bugetul de stat;
b) o scrisoare bancara emisa de institutia financiar-bancara cu care a incheiat contractul de imprumut, in care sa se specifice:
1. acordul ca suma reprezentand subventia de la bugetul de stat sa fie acceptata ca rata de plata a imprumutului, cu scadenta la data receptiei la terminarea lucrarilor de constructie a locuintei, si contul in care aceasta poate fi virata;
2. obligatia de a nu aproba titularului contractului de imprumut cesionarea partiala sau totala a contractului catre alte persoane fizice sau juridice, in cazul in care acesta nu face dovada returnarii catre bugetul de stat, in conditiile prevazute de lege, a subventiei primite pentru constructia locuintei finantate din imprumutul respectiv;
c) data receptiei si punerii in functiune a locuintei, reconfirmata de antreprenorul de specialitate sau de dezvoltatorul proiectului imobiliar, dupa caz.
(2) Nedepunerea in totalitate a documentelor prevazute la alin. (1), prezentarea acestora dupa expirarea termenului de valabilitate a adeverintei emise conform art. 3 alin. (2) si/sau neacceptarea partiala sau totala de catre institutia financiar-bancara a cerintelor prevazute la alin. (1) lit. b) exonereaza ordonatorii de credite de obligatia asigurarii alocatiilor de la bugetul de stat pentru acordarea subventiilor respective.
Art. 5. - (1) In baza listelor nominale intocmite de comisie potrivit art. 1 alin. (5) sau, dupa caz, aprobate de consiliul local conform art. 1 alin. (7), dupa solutionarea contestatiilor, se vor determina sumele reprezentand subventiile, sume care se vor defalca pe ani si trimestre, in functie de datele de receptie si punere in functiune a locuintelor, comunicate de solicitanti.
(2) Propunerile anuale de subventie, stabilite conform alin. (1), se vor intocmi conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice si se vor transmite Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor la data fundamentarii proiectului bugetului de stat pentru anul in care se pun in functiune locuintele respectivilor beneficiari de subventie.
(3) In baza cererilor de subventie prevazute la alin. (2), Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va fundamenta creditele bugetare necesare si va solicita cuprinderea acestora in legea bugetului de stat anual.
Art. 6. - (1) Pentru primirea efectiva a subventiei, beneficiarii acesteia o vor solicita la primariile la care sunt luati in evidenta, dupa finalizarea si receptionarea locuintei, la cererea respectiva atasand in mod obligatoriu urmatoarele documente:
a) o copie a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor pentru locuinta;
b) un exemplar autentic sau o copie autentificata a procesului-verbal de predare-primire a locuintei;
c) un extras la zi al contului precizat in scrisoarea bancara depusa la primarie conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. b).
(2) Pentru primirea alocatiilor de la bugetul de stat destinate platii subventiilor de catre consiliile locale se procedeaza astfel:
a) consiliile locale solicita lunar, in scris, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, pana la data de 6 a lunii in curs, necesarul de fonduri pentru plata subventiilor catre solicitantii prevazuti la alin. (1) si ale caror locuinte au fost executate, receptionate si date in folosinta pana la finele lunii anterioare. Solicitarea va fi insotita de cate o copie a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor pentru fiecare locuinta;
b) dupa analiza si aprobare, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor solicita Ministerului Economiei si Finantelor alocatii bugetare cu aceasta destinatie;
c) dupa primirea alocatiilor bugetare, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor vireaza suma cu ordin de plata din contul de cheltuieli bugetare in contul consiliului local "Venituri din fondul pentru locuinte", deschis la Trezoreria Statului din municipiul resedinta de judet, respectiv din municipiul Bucuresti.
(3) Cheltuielile efectuate de consiliile locale in limita resurselor prevazute la alin. (2) lit. c) se evidentiaza in contul de cheltuieli ale bugetului local nr. 26.96.02.04 "Cheltuieli din fondul de locuinte", deschis la unitatile Trezoreriei Statului.
(4) Autoritatile administratiei publice locale in a caror raspundere s-au preluat evidenta, urmarirea si acordarea subventiilor vor plati sumele cuvenite in conturile beneficiarilor, in 5 zile de la primirea sumelor prevazute la alin. (2) lit. c).
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 7. - (1) Sumele constituite conform art. 6 alin. (2) lit. d) si ramase disponibile in conditiile neutilizarii acestora pana la data de 10 decembrie a anului bugetar se returneaza la bugetul de stat la propunerea ordonatorului principal de credite. Cu aceste sume se reintregeste Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului.
(2) Eventualele sume care se returneaza de beneficiarii de subventie in aplicarea prevederilor art. 4 alin. (1) pct. 2 se incaseaza si se vireaza la bugetul de stat prin grija ordonatorilor creditelor bugetare din care s-a efectuat plata subventiei respective.
Art. 8. - Trezoreriile teritoriale ale statului vor admite la plata subventiile pentru constructia de locuinte proprietate personala care fac obiectul prezentelor norme metodologice, in conformitate cu instructiunile si/sau cu metodologiile aprobate de Ministerul Economiei si Finantelor.
Art. 9. - Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
__________________________________________
Nota AvocatNet.ro:
- Anexele 1-3 vi le oferim atasat.
- Va oferim atasat Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala
Comentarii articol (1)