Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a emis miercuri un comunicat prin care raspunde acuzatiilor din presa, conform carora autoritatile nu au informat contribuabilii despre majorarea amenzilor din Codul de Procedura Fiscala.
Modificarea Codului de Procedura Fiscala, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea un masuri financiar-fiscale, a prevazut, printre altele, si majorarea amenzilor pentru contraventiile stabilite la articolul 219.
Reglementarile privind majorarea amenzilor pentru contraventii se aplica incepand cu data de 1 octombrie, Ordonanta de Urgenta nr. 47/2007 fiind publicata in Monitorul Oficial din 31 august 2007.
Evenimentul zilei a publicat in editia online de miercuri un articol in care acuza autoritatile de „terorism fiscal”, facand referire la faptul ca Guvernul nu a anuntat contribuabilii despre noile prevederi.
ANAF se disculpa
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a emis un comunicat in care afirma ca modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala au fost anuntate inca din 10 august.
„Directia de Comunicare si Relatii Publice din cadrul ANAF a emis in data de 10.08.2007 un comunicat de presa cu privire la Proiectul de Ordonanta a Guvernului privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale prin care se modifica si completeaza Ordononata Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare”, se precizeaza in comunicatul ANAF.
Mai mult, ANAF sustine ca persoanele fizice si juridice au avut la dispozitie 30 de zile pentru a-si indeplini obligatiile fiscale, avand in vedere ca Ordonanta nr. 47/2007 a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 31 august 2007.
Scopul acestui Proiect de Ordonanta a fost acela de a reduce ecartul dintre minimul si maximul amenzilor pentru a evita astfel orice tip de “negociere” cu privire la cuantumul amenzilor in cazul incalcarii legislatiei fiscale, se mentioneaza in acelasi comunicat.
Amenzi majorate si de 20 ori
Ordonanta nr. 47/2007 a majorat chiar si de 20 de ori amenzile din Codul de Procedura Fiscala. Un exemplu elocvent in acest sens este amenda minima in cazul in care contribuabilul nu da o declaratie scrisa pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala.Pentru nerespectarea acestei obligatii, Ordonanta nr. 47/2007 stabileste
amenda minima de 1000 de lei pentru persoane fizice si de
5000 de lei pentru persoane juridice. Prevederile anterioare ale Codului de Procedura Fiscala stabileau nivelul amenzilor minime la
50 lei pentru persoanele fizice si la
500 lei pentru persoane juridice.
De asemenea, Ordonanta nr. 47/2007 stabileste noi niveluri ale amenzilor, cum ar fi amenda de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru persoanele fizice, si amenda de la 25.000 lei la 27.000 lei, pentru persoanele juridice, in cazul in care contribuabilul:
- nu pune la dispozitia organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri;
- nu permit functionarilor imputerniciti de organul fiscal pentru a efectua o cercetare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.
Reglementarile anterioare stabileau nivelul amenzilor pentru nerespectarea acestor obligatii de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru persoanele fizice, si de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice.
Nota redactiei AvocatNet:
- Amenzile pentru contraventiile de la articolul 219 din Codul de Procedura Fiscala, asa cum au fost stabilite prin Ordonanta nr. 47/2007, vi le prezentam ca
fisier atasat.
- Puteti consulta si
Ordonata nr. 47/2007.
AvocatNet va invita la o dezbatere privind noile niveluri ale amenzilor stabilite in Codul de Procedura Fiscala. In ce masura v-a afectat majorarea amenzilor?
Comentarii articol (14)