Statul se pregateste sa investeasca 500 de milioane de euro pentru a crea o Romanie virtuala, menita sa usureze relatia dintre cetatean, companiile private si autoritatile statului. Un proiect gigantic, cu o miza importanta, care a generat discutii dintre cele mai diverse. Avocatnet.ro sta astazi de vorba cu Bogdan Manolea, Directorul Executiv al unei asociatii care solicita Guvernului respectarea a sapte principii de bun-simt.
Scurte precizari despre proiectul e-Romania
In urma cu cateva saptamani, Guvernul Romaniei si-a anuntat public intentia de a cheltui 500 de milioane de euro in perioada 2010 - 2013, pentru finalizarea strategiei nationale e-Romania. Astfel, în 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, în 2011 – 714.500.000 lei, în 2012 – 575.800.000 lei, iar în 2013 – 364.800.000 lei. e-Romania va permite cetatenilor sa se adreseze unei administratii unitare, acesta gasind raspuns la toate întrebarile si solicitarile sale fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la vreun ghiseu. Informatiile se vor transmite electronic între toate institutiile responsabile fara implicarea cetateanului, acesta primind doar raspunsurile pe care le cauta. Sistemul de încasare a taxelor si impozitelor se va simplifica, reducându-se astfel evaziunea fiscala. De asemenea, se va ameliora contactul dintre firmele private si stat, iar munca la negru se va reduce datorita cresterii transparentei.
Ideea din spatele Manifestului APTI
Ca raspuns la intentia declarata a Guvernului de a porni proiectul e-Romania, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) a facut public un document intitulat "
Manifest pentru un proiect deschis eRomania", prin care se propune Guvernului sa aiba in vedere sapte principii de utilizare deschisa a resurselor, având în vedere finantarea din bani publici a acestor proiecte pentru dezvoltarea interactiunii cetatean-guvern.
Stim, discutia poate parea tehnica, dar nu acesta este ideea din spatele prezentului material. Va rugam sa va reamintiti punctele importante: vorbim despre un proiect care isi propune sa "atinga" toti cetatenii Romaniei; este un proiect care ar putea schimba dramatic Romania, daca s-ar finaliza corect; este un proiect de 500 de milioane de euro.
Pornind de la aceste idei, l-am rugat pe Bogdan Manolea, Directorul Executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet sa ne spuna cateva cuvinte despre Manifestul APTI, despre proiectul e-Romania si despre viziunea sa asupra viitorului Romaniei informatizate.
Cu Bogdan Manolea, despre e-Romania si Romania
Avocatnet.ro: "Manifest pentru un proiect deschis eRomania". Intr-o Romanie in care toti ne strigam nedreptatea oricui ar fi dispus sa ne asculte, de ce as citi eu Manifestul propus de Asociatia petnru Tehnologie si Internet?
Bogdan Manolea: Pentru ca te intereseaza cum vor fi cheltuiti 500 de mil de euro pentru ca tu sa ai o relatie mai buna cu Guvernul. Pentru ca nu vrei sa mergi sa stai la cozi, ci sa-ti trimiti declaratia de impozit global pe Internet. Pentru ca stii ca se poate lucrul asta dpdv tehnic si in alte state se face.
Avocatnet.ro: Cam ce reactii te astepti sa aiba un astfel de document? Stiu sigur ca esti unul dintre oamenii care au invatat ca in Romania e bine sa nu te astepti la prea multe de la spiritul civic.
Bogdan Manolea: Depinde de publicul tinta. Probabil ca marea majoritate a cetatenilor nu vor fi prea mult interesati de eRomania sau de alt manifest, ceea ce este un lucru asumat. Dar ma astept ca - in timp - cei care lucreaza in Internet sau IT ori acceseaza in mod curent Internetul, sa vada ca aceste principii ale libertatii Internetului trebuie implementate in orice program guvernamental. Pentru ca sunt banii nostri intr-un proiect care ar trebui sa fie dedicat catre cetateanul roman. O parte dintre cei care vad asta acum o sa-l si semneze.
Dar probabil cea mai important reactie ar trebui sa vina din partea celor carora le este adresat. Cunoscind inertia inerenta a administratiei publice nu ma astept la o noua revolutie sau schimbari spectaculoase peste noapte. In schimb sper ca va fi un semnal (si ca altele vor urma in timp) si ca va duce la o dezbatere pe tema cum trebuie sa arate eRomania.
Avocatnet.ro: Daca Romania reala arata asa cum arata, de ce crezi tu ca Romania virtuala ar trebui sa arate altfel? eRomania schimba dramatic viitorul Romaniei reale sau e doar o mica floare intr-o primavara incerta?
Bogdan Manolea: Cum arata Romania reala ? :-)
Cred ca avantajul eRomaniei este ca nu are in spate nici 50 de ani de comunism, ci putem sa luam totul de la aproape 0. E un avantaj pe care nu ar trebui sa-l aruncam la cos.
Din pacate, eRomania nu poate schimba in mod major Romania reala, dar o poate ajuta sa se schimbe.
Orice proces de egovernment poate fi insa nu doar o ocazie de a cumpara 2 servere si 3 licente, ci a simplifica interactiunea cetetean-guvern si a reforma aceasta relatie. Am zis insa poate fi. Aici trebuie vointa de a schimba ceva.
Avocatnet.ro: Multi dintre colegii si prietenii nostri vorbesc despre ideea de a pleca din tara catre locuri mai primitoare. Va arata Romania de peste 10 ani ca Romania de acum?
Bogdan Manolea: Nu stiu.
Dar daca e un lucru pe care l-am invatat de la experientele mele de munca cu cei din afara este daca nu pui tu mina sa faci ceva, atunci degeaba speri ca dintr-o data lucrurile vor fi mai bune. Nimeni nu va veni sa faca ordine la locul tau. Uniunea Europeana nu va face ordine in Romania. Guvernul nu va veni sa-ti propuna sa foloseasca standarde deschise. Primaria nu va veni sa-ti faca loc de parcare.
Si daca tu inveti sa ceri (mai ales intr-un mod organizat impreuna cu altii interesati), atunci vei putea obtine finantare pentru a face ordine in Romania, guvernul va trebui sa tina seama ca tu vrei standarde deschise, iar primaria va primi o petitie cu privire la locul de parcare. Si incet, incet, lucrurile incep sa se schimbe.
Deci Romania de peste 10 ani va arata exact cum ne dorim noi sa fie, daca actionam in directia respectiva.
Si mai simplu spus: Depinde de noi.
Invitatie la discutie
Tu ce crezi despre e-Romania? Ai auzit despre proiectul in cauza? Crezi ca Romania reala are nevoie de un astfel de proiect in aceasta perioada?
Pentru a citi si semna Manifestul APTI, acceseaza aceasta pagina.
Pentru a ne spune parerea ta despre e-Romania, lasa un comentariu. Multumim. :)
Comentarii articol (0)