Printre noutatile pe care le-a adus acest act normativ se numara si una care vizeaza depunerea declaratiilor fiscale prin intermediul portalului e-Romania. Mai exact, OG 29/2011 a modificat data la care se considera ca o declaratie a fost depusa.
Pana acum, data depunerii unei declaratii era considerata data validarii acestora, asa cum rezulta din mesajul electronic de confirmare a validarii declaratiei.
Odata cu noile modificari, data depunerii va fi data inregistrarii declaratiilor pe portal, asa cum rezulta din mesajul electronic transmis de sistemul informatic, cu conditia validarii continutului declaratiilor.
Aceasta reglementare se refera la Declaratia unica 112 si la toate declaratiile depuse online de contribuabili mari si mijlocii care utilizeaza portalul e-Romania, si anume:
- 100 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat;
- 101 - Declaratie privind impozitul pe profit;
- 102 - Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale;
- 103 - Declaratie privind accizele;
- 120 - Decont privind accizele;
- 130 - Decont privind impozitul la titeiul din productia interna;
- 200 - Declaratie privind veniturile realizate;
- 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata;
- 301 - Decont special de taxa pe valoarea adaugata;
- 390 - Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri;
- 710 - Declaratie rectificativa.
Ce este esential sa stiti despre depunerea declaratiilor online?
Pentru a putea depune declaratiile prin internet, trebuie sa detineti un certificat digital calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, sau sa imputerniciti persoane care detin acest certificat.
Obtinerea unui certificat calificat se face de la unul din furnizorii acreditati de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si mentionati pe site-ul www.mcsi.ro. Este vorba despre SC CERT SIGN SRL, SC DIGI SIGN SA si SC TRANS SPEED SRL . (AvocatNet.ro a scris mai multe despre cum puteti obtine un certificat digital aici)
Dupa ce ati achizitionat un certificat digital, trebuie sa il inregistrati pe site-ul ANAF la sectiunea „Declaratii electronice”. Aceasta inregistrare presupune urmatoarele operatiuni ce trebuie efectuate:
- Descarcarea documentului de confirmare, completarea si trimiterea acestuia spre avizare furnizorului certificatului calificat.
- Inregistrarea documentului de confirmare avizat pe portalul ANAF in sectiunea dedicata.
- Printarea, semnarea si stampilarea formularului 150 generat in urma inregistrarii documentului de confirmare.
- Prezentarea la orice unitate fiscala cu formularul 150 completat, impreuna cu actul de identitate si documentul care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau imputernicirea.
Daca ati trecut si de aceasta etapa, mai trebuie doar sa descarcati formularele electronice de pe portalul ANAF, sa le completati si sa le transmiteti. De asemenea, trebuie sa examinati starea declaratiilor transmise. (Un Ghid amanuntit despre depunerea online a declaratiilor fiscale puteti citi aici)
Toate informatiile utile despre depunerea online a declaratiilor fiscale le gasiti aici.
Comentarii articol (5)