Persoanele care, incepand din luna februarie, nu mai primesc ajutoare sociale pentru ca nu si-au achitat impozitele locale ar putea beneficia de esalonarea la plata a acestor obligatii, precizeaza Ministerul Muncii. Peste 70.000 de persoane nu mai primesc, de saptamana trecuta, ajutoare sociale pentru neplata obligatiilor locale.
Ministerul Muncii subliniaza ca, potrivit Codului de procedura fiscala, primarii au posibilitatea de a decide, prin hotarari ale Consiliului local,
reesalonarea restantele unor persoane la impozitele locale.
Astfel, la
cererea temeinic justificata a debitorilor, creditorii bugetari locali, prin autoritatile administratiei publice locale, care administreaza aceste bugete, pot acorda, pentru obligatiile bugetare restante pe care le administreaza, urmatoarele inlesniri la plata:
• esalonari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, redeventelor, contributiilor si a altor obligatii la bugetul local;
• amanari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, contributiilor si a altor obligatii la bugetul local;
• esalonari la plata majorarilor de intarziere, cu exceptia majorarilor de intarziere datorate pe perioada de esalonare;
• scutiri sau reduceri de impozite si taxe locale, in conditiile legii.
Totodata, Ministerul Muncii subliniaza ca pentru acordarea acestor inlesniri, primariile pot cere constituirea de garantii.
Totusi, Ministerul Muncii a solicitat edililor locali ca aceste prevederi din Codul de procedura sa fie aplicate cu responsabilitate si sa nu fie stabilite noi termene pentru plata impozitelor locale.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, 10,8% dintre cei aproximativ 190 mii de beneficiari ai venitului minim garantat nu si-au platit impozitele si taxele locale. Situatia este similara si in ce priveste alocatia de sustinere a familiei, 11,65% dintre cei care primesc ajutorul nu si-au platit aceste datorii fata de bugetul local. Totodata, 6,7% dintre beneficiarii indemnizatiei de crestere a copilului nu s-au achitat de obligatia achitarii impozitelor si taxelor locale.
Judetele in care exista cel mai mare numar de restantieri sunt Mures (23,4%), Dolj (17,12%), Bacau (16,9%), Salaj (16,43%), Giurgiu (16,18%). In Bucuresti 7,92% dintre beneficiari au restanta la plata acestor taxe si impozite.
Conform Ministerului,
toti cei care au restante la plata impozitelor locale au iesit din plata incepand cu data de 1 februarie, urmand a fi repusi in drepturi in momentul in care fac dovada platii taxelor. Toti beneficiarii vor fi instiintati de suspendarea platii.
“Daca cetatenii isi achita obligatiile locale intr-o perioada de 5 luni de zile, reintra in plata si vor primi si drepturile din urma. In situatia in care nu platesc restantele in aceasta perioada de timp, dreptul inceteaza, iar beneficiarul trebuie sa reia intreaga procedura, pentru a reintra in drepturi”, mai precizeaza Ministerul Muncii.
In acelasi timp, ministerul de resort mentioneaza ca va fi verificat, in perioada urmatoare, daca datele transmise de primarii coincid cu cifrele din registrele de la primariile din tara. Astfel, edilii locali care nu au trimis datele corect, risca amenzi de pana la 5.000 de lei.
Comentarii articol (3)