Pe 30 ianuarie, presedintele, Traian Basescu, i-a cerut prim-ministrului, Victor Ponta, printr-o scrisoare, sa emita o ordonanta de urgenta (OUG) prin care sa corecteze neajunsurile din noul Cod de procedura penala, respectiv articolul 140. Intr-un comunicat publicat astazi, Administratia Prezidentiala a precizat ca aceste modificari au fost solicitate de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) inca din luna septembrie a anului trecut.
Presedintele Traian Basescu i-a solicitat premierului Victor Ponta ca, prin aceasta OUG, sa asigure un cadru legislativ care sa permita instrumentarea cauzelor penale, prin mijloace de probatiune, premergator inceperii urmarii penale, conform unei scrisori furnizate de Guvern. Presedintele se refera la articolul 140 din Codul de procedura penala, numit "Procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica".
In plus, presedintele a precizat ca in lipsa acestor completari, exista un risc semnificativ sa devina extrem de dificila probatiunea in cauzele penale referitoare la fraude fiscale, coruptie, trafic de persoane, criminalitate transfrontaliera, trafic de droguri etc., ceea ce ar slabi consistent capacitatea statului roman de a apara interesele cetatenilor si de a lupta pentru diminuarea fenomenului infractional.
Basescu a mentionat ca i-a trimis aceasta scrisoare lui Ponta avand in vedere faptul ca la data de 1 februarie vor intra in vigoare Codul penal si Codul de procedura penala si tinand cont de faptul ca in ultima sedinta de Guvern nu ati dat curs solicitarilor formulate de catre institutiile cu atributii in domeniul combaterii coruptiei precum si a criminalitatii organizate, privind necesitate modificarii dispozitiilor legale din Codul de procedura penala privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica.
De asemenea, presedintele a amintit ca are dreptul sa ii ceara premierului emiterea unei OUG in conformitate cu art. 80 din Constitutie.
La randul sau, premierul i-a cerut presedintelui sa-si asume public raspunderea pentru promulgarea celor doua Coduri, in conditiile invocate de presedinte.
In plus, premierul a reiterat urmatoarele:
-
Codul penal a fost adoptat la data de 22 iunie 2009 prin asumarea raspunderii Guvernului Boc si a fost promulgat de dumneavoastra la data de 17 iulie 2009.
-
Codul de procedura penala a fost adoptat de Camera Deputatilor (camera decizionala) la data de 22 iunie 2010 si promulgat de dumneavoastra la data de 29 iunie 2010.
-
Intrarea in vigoare la 1 februarie 2014 a celor doua Coduri reprezinta un obiectiv mentionat in Raportul MCV (n.red. - Mecanismul de cooperare si de verificare).
-
Urmeaza ca dupa dezbaterea care a avut loc astazi la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), ministrul Justitiei sa prezinte Guvernului propunerile de modificare a legislatiei.
Conform presei centrale, intr-o declaratie facuta la Cotroceni, dupa schimbul de scrisori, presedintele a spus ca isi asuma promulgarea Codului de procedura penala, pentru ca aceasta este responsabilitatea presedintelui.
"In acelasi timp imi asum si eroarea de a nu fi inteles sensul articolului 140. Asta nu inseamna ca el nu trebuie corectat", a subliniat Traian Basescu.
Astazi, conform unui comunicat de presa publicat de Presedentie, Traian Basescu ii cere lui Victor Ponta sa opereze, in cursul acestei zile, prin OUG, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, inca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura-Codruta Kövesi.
In fisierul atasat puteti consulta articolul 140 din noul Cod de procedura penala.