Conform legislatiei muncii, salariatii din sectorul bugetar se bucura in fiecare an de o zi libera la inceputul lunii mai. In 2014, Ziua Internationala a Muncii, 1 mai, pica intr-o zi de joi.
Totusi, cum ultimii ani au obisnuit salariatii cu mini-vacante acordate de guvernanti pentru a lega anumite zile libere legale de week-end, si in acest an, 2 mai, care e vineri, va fi nelucratoare. Aceasta dupa ce Guvernul a aprobat deja, in cadrul sedintei din 2 aprilie, un proiect de hotarare in acest sens, dupa cum se arata intr-un document de presa transmis de institutie.
Acest act normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 245 din 7 aprilie 2014. Este vorba despre HG nr. 243/2014.
Acest document stabileste ca pentru salariatii din sectorul public, ziua de 2 mai 2014 se stabileste ca zi libera.
In consecinta, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 26 aprilie 2014 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 31 mai 2014, potrivit planificarilor stabilite, se mai precizeaza in reglementarile publicate astazi in Monitorul Oficial.
Totusi, 2 mai nu va fi zi libera pentru persoanele a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. In plus, nici magistratii si celelalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in data de 2 mai 2014 si nici participantii in aceste procese nu vor avea liber pe 2 mai.
Conform HG nr. 243/2014, operatiunile de incasari prin virament in relatia cu institutiile de credit, inclusiv incasarile efectuate prin intermediul contului tranzitoriu, se inregistreaza in contabilitatea unitatilor Trezoreriei Statului cu data de 2 mai 2014. Dobanzile calculate la disponibilitatile pastrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru care, potrivit reglementarilor legale in vigoare, exista obligatia acordarii de dobanzi, aferente lunii aprilie 2014, se inregistreaza in conturile corespunzatoare cu data de 2 mai 2014.
Totodata, in actul normativ se precizeaza ca in ziua de 2 mai 2014 se efectueaza prin centrala Ministerului Finantelor Publice operatiuni de incasari si plati, operatiuni de plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.
Si anul trecut, bugetarii au beneficiat de o mini-vacanta, cand zilele de 2 si 3 mai au fost declarate libere pentru a lega 1 mai de sarbatorile de Paste, care au fost in 5 si 6 mai.
Ce sarbatori legale sunt acum in Codul Muncii?
Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:
- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti – in 2014, aceste zile sunt in 20 si 21 aprilie
- Ziua Muncii - 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii – in 2014, aceste zile sunt in 8 si 9 iunie
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august
- Sfantul Andrei – 30 noiembrie
- Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie
Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Astfel, daca excludem 1 si 2 ianuarie, care au trecut deja, salariatii romani se vor bucura in 2014 de 7 zile libere care intervin in timpul saptamanii normale de lucru (luni-vineri), din cele 12 sarbatori legale prevazute de legislatia muncii. Aceasta deoarece Sfantul Andrei va fi sarbatorit duminica, iar prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii sunt intotdeauna duminica, astfel incat doar a doua zi de Pasti si de Rusalii vor fi zile nelucratoare in timpul saptamanii.
--
Amintim ca moda acestor vacante prelungite a inceput inca din 2012, cand, prin HG nr. 1123/2012, Guvernul Ponta a stabilit ca nelucratoare zilele de 24 si 31 decembrie 2012. Astfel, bugetarii s-au bucurat atunci de nu mai putin de sase zile libere in perioada sarbatorilor de iarna (24, 25 si 26 decembrie si apoi 31 decembrie, 1 si 2 ianuarie).
Practica a continuat si in 2013, cand, la inceputul lunii mai, zilele de 2 si 3 au fost declarate libere, astfel incat personalul bugetar a avut parte de o vacanta de cinci zile, calculand 1 mai, 5 si 6 mai (prima si a doua zi de Pasti), care sunt oricum libere prin Codul muncii.