Ultimele doua luni au obisnuit salariatii cu mini-vacante prilejuite de diverse sarbatori legale, stipulate de Codul muncii. Astfel, daca in aprilie, romanii au fost liberi pentru a sarbatori Invierea Domnului (in datele de 21 si 21 aprilie), in luna mai, ei s-au bucurat de nu mai putin de 4 zile libere consecutive, in perioada 1-4 mai.
Inceputul acestei luni aduce, din nou, zile libere pentru angajati, caci, conform legislatiei muncii, 8 si 9 iunie sunt zile nelucratoare. In aceste date, sunt sarbatorite Rusaliile, adica Pogorarea Sfantului Duh, ce se celebreaza intotdeauna la 50 de zile dupa Paste.
Asadar, duminica si luni angajatii nu se vor duce la serviciu.
Totusi, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza "caracterului procesului de productie sau specificului activitatii".
Mai mult, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Asadar, chiar daca sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de 8 si 9 iunie, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza "caracterului procesului de productie sau specificului activitatii" au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia doua zile libere in urmatoarele 30 de zile.
Practic, pana la inceputul lunii iulie, cei care lucreaza de Rusalii pot solicita angajatorului doua zile libere.
Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.
In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", Codul Muncii stabileste ca salariatii vor beneficia de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.
Important! Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Cum se acorda zilele libere de Rusalii in functie de confesiunea religioasa a salariatului?
Dificultatea angajatorilor in acordarea acestor zile libere aferente sarbatorilor religioase anuale, cum sunt Rusaliile, rezida, pe de o parte, in sarbatorirea acestora la date diferite, iar pe de alta parte din preponderenta religiei ortodoxe la nivelul Romaniei, cult religios ce foloseste un calendar religios diferit fata de alte confesiuni religioase, asa cum sunt cele catolice sau protestante, a explicat, mai demult, Irina Petrescu, avocat in cadrul Gi Group Staffing Company.
Modalitatea in care angajatorul poate acorda zile libere aferente confesiunii fiecarui angajat trebuie sa aiba la baza exclusiv declaratia scrisa a angajatului, care survine fie la momentul angajarii, fie ulterior pe parcursul derularii raportului juridic de munca.
Fiind o declaratie pe proprie raspundere sub semnatura privata, pana la proba contrara, angajatorul o va inregistra si o va arhiva la dosarul de personal, urmand sa acorde ziua libera angajatului pentru sarbatoarea religioasa specifica cultului religios pe care si l-a declarat.
"In eventualitatea in care survine o schimbare a cultului religios, angajatul trebuie sa anunte in scris angajatorul, dand o noua declaratie, insa aceasta se impune a fi dovedita cu inscrisuri emanand de la cultul religios la care angajatul s-a convertit", a subliniat Irina Petrescu.
In situatia in care angajatul refuza sa-si declare apartenenta la un cult religios, din diferite motive, va notifica in scris angajatorul in acest sens, iar angajatorul este exonerat de raspunderea neacordarii zilelor libere specifice religiei angajatului, prezumandu-se ca va sarbatori Rusaliile odata cu religia ortodoxa, a mai atentionat avocatul.
Numarul zilelor libere ar putea creste
Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:
- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti
- Ziua Muncii - 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii – in 2014, aceste zile sunt in 8 si 9 iunie
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august
- Sfantul Andrei – 30 noiembrie
- Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie
Aceasta lista ar putea fi completata, intrucat senatorii au adoptat recent un proiect de act normativ care stabileste ca 24 ianuarie va fi sarbatoare legala. De asemenea, proiectul de act normativ prevede obligatia autoritatilor administratiei publice centrale si locale de a organiza manifestari publice dedicate acestei zile.
Totodata, in proiect se prevede expres ca Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sa “reflecte in cadrul programelor lor manifestarile”.
Documentul a primit avize favorabile de la toate comisiile parlamentare, printre care Comisia pentru cultura si Comisia pentru munca. Totusi, pentru ca aceasta zi sa fie declarata libera, mai trebuie si votul Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Declararea zilei de 24 de ianuarie ca zi nelucratoare nu este o noutate, senatorii avand in trecut si alte tentative de a introduce in Codul Muncii aceasta reglementare.
Mai exact, pe parcursului anilor 2010 si 2011, pe masa senatorilor s-au aflat mai multe propuneri legislative in acest sens, aproape toate fiind adoptate de acestia. In schimb, deputatii au respins de fiecare data initiativele, astfel ca 24 ianuarie este, in continuare, o zi lucratoare.
Comentarii articol (6)