Declaratia Intrastat se transmite lunar, in format electronic, catre Institutul National de Statistica (INS), iar cei vizati sunt operatorii economici care in 2014 au facut schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri -- expedieri si introduceri de bunuri --, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru 2015 - 900.000 de lei pentru expedierile intracomunitare de bunuri si 500.000 de lei pentru introducerile intracomunitare de bunuri.
Ordinul INS nr. 569/2014, care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 854 din 24 noiembrie 2014, stabileste normele pentru completarea Declaratiei Intrastat. In act sunt precizate situatiile in care o tranzactie intracomunitara trebuie transmisa prin aceasta declaratie, situatiile in care operatorii economici nu trebuie sa declare expedierile sau introducerile de bunuri, dar si cum se completeaza si transmite declaratia.
Ce se declara si ce nu se declara in formular?
Asa cum se arata in norme, trebuie declarate toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene.
Mai exact, este vorba de:
- schimburile intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;
- miscarile de bunuri dintr-un stat membru UE catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru UE, fara transfer de proprietate (ex.: transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.);
- returnarea de bunuri;
- miscarile specifice de bunuri;
- leasingul financiar;
- leasingul operational cu o durata de peste doi ani.
Totodata, normele stabilesc si cazurile in care nu trebuie intocmita Declaratia Intrastat, acestea fiind:
- comertul cu servicii;
- bunurile in tranzit simplu;
- miscarile temporare de bunuri;
- miscarile de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
- schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre UE ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre UE;
- schimburile de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre UE sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru UE.
Transmiterea Declaratiei Intrastat se face in continuare lunar
Declaratia Intrastat trebuie transmisa lunar catre INS, doar in format electronic. In acest sens, operatorii economici au la dispozitie mai multe modalitati electronice de completare si transmitere:
- aplicatia Intrastat online (disponibila pe intrastat.ro);
- aplicatia Intrastat offline (disponibila pe intrastat.ro). Prin aplicatia offline se poate crea un fisier ce va contine Declaratia Intrastat, care trebuie transmis prin e-mail, la declaratie.intrastat@insse.ro, sau prin aplicatia online.
Declaratia Intrastat trebuie transmisa pana la data de 15 a lunii urmatoare.
Atentie! Declaratia se depune separat pentru cele doua fluxuri -- expedierile intracomunitare de bunuri si introducerile intracomunitare de bunuri.