Operatorii economici sunt obligati, incepand din 13 decembrie, sa respecte noi reguli referitoare la etichetarea produselor alimentare, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011.
In cazul produselor alimentare preambalate, informatiile obligatorii vor fi trecute direct pe ambalaj sau pe eticheta atasata la acesta, iar in cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate, obligatorie va fi doar includerea informatiilor referitoare la ingredientele alergene.
"Noile norme consolideaza actualele informatii privind anumite substante care provoaca reactii alergice sau intolerante. Scopul este informarea persoanelor cu alergii alimentare si o mai buna protejare a sanatatii lor. Va trebui ca intreprinderile din sectorul alimentar sa puna la dispozitie astfel de informatii in cazul tuturor produselor alimentare", se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
Potrivit regulamentului, lista informatiilor obligatorii care trebuie sa figureze pe etichetele produselor preambalate include urmatoarele:
- denumirea produsului alimentar;
- lista ingredientelor;
- orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoaca alergii sau intoleranta, utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit, chiar si intr-o forma modificata;
- cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
- cantitatea neta de produs alimentar;
- data durabilitatii minimale sau data limita de consum;
- conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
- numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar responsabil cu informarea consumatorilor;
- tara de origine sau locul de provenienta (in anumite cazuri);
- instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar;
- pentru bauturile care contin mai mult de 1,2 % de alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita.
In plus, regulamentul mai prevede si o serie de mentiuni obligatorii suplimentare in cazul anumitor tipuri sau categorii de produse alimentare.
De exemplu, pentru bauturile cu continut ridicat de cafeina si produsele alimentare cu adaos de cafeina, trebuie trecuta mentiunea: "Continut ridicat de cafeina. Nu se recomanda pentru copii sau femeile insarcinate sau care alapteaza". Iar in cazul carnii congelate, preparatelor din carne congelate si produselor pescaresti netransformate congelate, trebuie trecuta data congelarii sau data primei congelari (daca produsele au fost congelate de mai multe ori).
De asemenea, pentru carnea proaspata provenita de la porcine, ovine, caprine si pasari de curte, trebuie incluse obligatoriu informatiile privin originea acesteia.
Totodata, se prevede ca regulile se vor aplica inclusiv pentru alimentele vandute prin intermediul magazinelor online.
"Atunci cand alimentele sunt vandute prin mijloace de comunicare la distanta, cea mai mare parte a informatiilor obligatorii de pe eticheta trebuie sa fie disponibile inainte de incheierea cumpararii produsului. Informatiile respective trebuie sa figureze pe suportul de vanzare la distanta (pe pagina de internet sau in catalog) sau sa fie furnizate prin alte mijloace corespunzatoare", atentioneaza reprezentantii Comisiei Europene.
Noile reguli sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene incepand din 13 decembrie.
Referitor la informatiile nutritionale obligatorii prevazute in regulament, acestea se vor aplica incepand din 13 decembrie 2016.
Ce operatori sunt vizati de noile reglementari si ce amenzi se pot aplica
Prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 se refera la operatorii din sectorul alimentar, in toate etapele lantului alimentar.
"Operatorul din sectorul alimentar caruia ii revine raspunderea pentru informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare este operatorul sub a carui denumire sau denumire comerciala se comercializeaza produsul alimentar sau, daca operatorul respectiv nu are sediul in Uniune, importatorul pe piata Uniunii Europene", se mentioneaza in actul citat.
In acelasi timp, vizate sunt si unitatile in care se prepara produse alimentare destinate consumului direct de catre consumatorii finali. Concret, este vorba de restaurante, cantine, scoli, spitale si societati de catering.
Nerespectarea noilor obligatii poate fi sanctionata cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei, pentru etichetare incorecta, si cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, pentru practici comerciale incorecte (cand informatiile sunt ascunse in mod intentionat), potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca, citat de Mediafax.
Atentie! In regulament se subliniaza ca produsele alimentare care au fost introduse pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie pot fi vandute pana la epuizarea stocurilor.
Nota: Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 poate fi consultat integral in fisierul alaturat.
Comentarii articol (7)