In sedinta din 23 aprilie, judecatorii CCR au decis ca prevederea din Codul muncii care stabileste ca angajatorul poate sa suspende contractul individual de munca, la formularea unei plangeri penale impotriva salariatului, este neconstitutionala.
Concret, este vorba de teza intai a literei b de la alineatul 1 al articolului 52 din actul normativ mentionat, care dispune: "Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: (...) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti".
Astfel, la momentul formularii unei plangeri penale impotriva salariatului, angajatorul nu va mai putea sa suspende contractul individual de munca al acestuia.
Decizia CCR, care a fost luata cu unanimitate de voturi, este definitiva, general obligatorie si va fi comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a facut sesizarea de neconstitutionalitate. Motivele pentru care judecatorii au hotarat in acest fel vor fi prezentate in decizia ce va fi publicata in Monitorul Oficial.
Prevederea neconstitutionala va fi suspendata timp 45 de zile de la data publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, potrivit Constitutiei, ceea ce inseamna ca aceasta nu va mai fi aplicabila. Daca pe durata celor 45 de zile Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu vor pune in acord prevederea neconstitutionala cu dispozitiile Constitutiei, efectele juridice ale acesteia vor inceta definitiv.
__________
Nota (adaugata la 22.06.2015): Decizia CCR a fost publicata in Monitorul Oficial si se aplica deja. Mai multe informatii gasiti aici.
Comentarii articol (8)