Legea nr. 187/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 499 din 7 iulie 2015.
Printre altele, actul normativ modifica definitia data activitatilor independente si stabileste ca O persoana fizica desfasoara o asemenea activitate daca indeplineste cel putin patru dintre urmatoarele criterii:
- dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
- dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Noua modalitate de definire a activitatilor independente a intrat in vigoare din 10 iulie.
Intentia de a modifica criteriile pe baza carora o activitate este considerata independent a fost anuntata de secretarul de stat Dan Manolescu inca de la jumatatea lunii mai. Oficialul din Ministerul de Finante preciza atunci, in cadrul unei sedinte a Comisie de Buget Finante din Parlament: “Dorim sa adaugam si alte criterii care sa ajute la clarificarea separarii activitatilor independente de dependente”.
Manolescu arata ca respectivele criterii sunt insiprate din practica Fiscul American.
“Americanii vad totul din punct de vedere al contribuabilului. Au niste formulare pe care le completezi iar ei iti spun daca esti dependent sau independent. Daca ai neclaritati, ai la dispozitie un sistem in care IRS te ajuta sa intelegi cum e cu dependenta si respectiv independenta, pentru ca o anumita activitate poate fi in acelasi timp dependenta sau independenta, in functie de persoana care o practica. Daca un instalator vine acasa si iti schimba o teava, dupa care pleaca, e independent. Dar daca vine instalatorul si tu ii ceri sa iti schimbe o teava cu o alta pe care tu i-o indici in mod expres, si mai pui si alte asemenea conditii tu practic te transformi intr-un fel de angajator al lui iar el poate ajunge intr-o relatie de dependenta cu tine. Repet, vrem sa propunem cateva criterii in genul celor ale IRS-ului pentru ca totul sa fie cat mai limpede pentru cat mai multi contribuabili", a explicat Manolescu pentru HotNews.ro.
Pana in 10 iulie, inainte ca noile reglementari sa intre in vigoare, definitia activitatilor independente era mai putin precisa. Codul fiscal stabilea la art. 46:
Definirea veniturilor din activitati independente
(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.