Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2015 privind unele măsuri în domeniul învățământului, adoptată de Executiv la începutul lunii noiembrie, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 832 din 6 noiembrie și a intrat în vigoare în aceeași zi. Potrivit prevederilor, începând cu 1 decembrie 2015, salariile personalului din educație vor fi mărite cu 15%.
Guvernul a adoptat pe 4 noiembrie Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, lansat la finalul lunii octombrie de Ministerul Educaţiei.
Concret, documentul prevede că salariile personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ vor fi majorate, de la 1 decembrie, cu 15% față de nivelul acordat în luna noiembrie.
Totodată, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului, de creșterile salariale de 15% începând cu data de 1 decembrie va beneficia și personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, unitățile conexe ale învățământului preuniversitar de stat, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare.
Noile reglementări mai arată că, tot de la 1 decembrie, vor primi un salariu mărit cu 15% și angajaţii din Ministerul Educației și Cercetării Științifice şi cei ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, personalul din inspectoratele școlare județene și al municipiului București, dar și personalul nedidactic din celelate unități aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice.
Sporurile și indemnizațiile care nu fac parte din salariul de bază al personalului din învățământ menționat în paragraful anterior se majorează cu același procent de 15%, „în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, se arată în actul normativ.
În urma aplicării ordonanței de urgență, 290.000 de persoane din învățământul preuniversitar de stat, 7850 de persoane din unitățile finanțate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învățământul universitar și 4460 de persoane din unitățile finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat vor beneficia de drepturi salariale majorate începând cu data de 1 decembrie 2015, rezultând un total de 359.810 de beneficiari.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei noastre, va fi cea de-a treia majorare salarială din 2015 pentru angajaţii din învățământul preuniversitar și universitar, după ce aceştia au mai beneficiat de o creştere cu 5% începând cu luna martie și o alta, cu încă 5%, începând cu luna septembrie.
Creșterea salarială a fost anunțată în luna septembrie
Ministrul Educaţiei și sindicatele din învățământ au discutat, în septembrie, despre creșterile salariale promise de Guvern. La finalul întâlnirii, Mihai Cîmpeanu a declarat că va fi vorba de o majorare de 15%, de la 1 decembrie anul curent.
La Palatul Victoria au mai fost prezenți premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, dar și reprezentanți din partea sindicatelor din educație: Anton Hadar, de la Federația Națională Sindicală "Alma Mater" și Marius Nistor, de la Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".
La începutul discuțiilor referitoare la creșterile salariale pentru personalul didactic, Guvernul propusese o creștere de 10% de la 1 decembrie, iar sindicatele își doreau o majorare de 15%, din luna noiembrie.
Sindicatele din învățământ au solicitat o majorare de 20% a salariilor
În septembrie, reprezentanții sindicatelor din învățământ au solicitat reprezentanților Guvernului o creștere salarială pentru profesori de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie 2015.
"Aplicarea unei creșteri salariale de 15%, de la 1 noiembrie, pe lângă cea care urmează să se primească de la 1 septembrie, de 5%, ar însemna în termeni reali o creștere salarială similară cu ceea ce au primit colegii nostri din sănătate", declara la acea vreme Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, pentru Agerpres.
Comentarii articol (3)