Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2016 pentru modificarea şi completarea art. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 725 şi a intrat în vigoare la momentul apariţiei.
Potrivit documentului, activitatea acționarilor în AGA operatorilor economici la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară este considerată de-acum sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu mai este remunerată.
"Se interzice operatorilor economici la care statul şi unităţile administrativ-teritoriale deţin direct sau indirect o participaţie unică sau majoritară să acorde remuneraţii reprezentanţilor în adunările generale ale acţionarilor", stabilesc noile dispoziţii.
Prin aprobarea acestor prevederi, Executivul a urmărit apariţia unei uniformizări a practicii, în condiţiile în care, din luna februarie şi până acum, existau anumiţi reprezentanţi în AGA societăţilor cu capital de stat al căror mandat era cu titlu gratuit, în timp ce în alte companii aflate direct sau indirect în subordinea statului membrii AGA erau remuneraţi considerabil, încasând venituri consistente din această activitate.
"În exercitarea calităţii de acţionar (...), statul şi unităţile administrativ-teritoriale acordă mandate cu titlu gratuit reprezentanţilor săi în adunările generale ale acţionarilor acestor societăţi. Aceste mandate se aduc la îndeplinire ca sarcină de serviciu şi pe baza atribuţiilor stabilite conform fişei postului", scrie acum în OG nr. 26/2013.
Din septembrie 2013 şi până la publicarea OUG nr. 53/2016, companiile au putut acorda membrilor AGA remunerații de până la 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali sau directorilor, pe ședință și pentru mai mult de o ședință într-o lună. Totuşi, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, reprezentanţii statului în AGA companiilor cu capital de stat nu îşi vor mai rotunji veniturile cu ajutorul banilor proveniţi din ocuparea unei astfel de funcţii, activitatea lor fiind acum strict sarcină de serviciu, fără a mai fi plătită suplimentar, iar societăţile la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari vor avea o influență pozitivă asupra economiei naționale și implicit vor reprezenta un vector de redresare economică și echilibrare a bugetului de stat, după cum au explicat recent reprezentanţii Executivului.
Comentarii articol (0)