Din 2016, odată cu aplicarea noului sistem fiscal, persoanele angajate în baza unui contract individual de muncă se bucură de mai multe avantaje salariale. În plus, există alte facilităţi aplicabile din acest an, astfel că în cele ce urmează sintetizăm cele mai importante astfel de prevederi.
Tichetele cadou şi (ne)impozitarea acestora
Modul de impozitare a cadourilor oferite de angajatori salariaţilor, în preajma sărbătorilor sau altor ocazii reglementate în lege, a fost modificat semnificativ din 2016.
Concret, în prezent, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi beneficiile de acest tip oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.
Aşadar, atât timp cât sunt acordate cu ocazia situaţiilor amintite anterior, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16%. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate. Dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc însă plafonul fixat la 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.
Spre exemplu, un angajat cu un copil poate primi cadouri neimpozabile în cuantum de 300 de lei - 150 de lei pentru el şi încă 150 de lei pentru copilul său minor. Păstrând regula, salariatul ce are doi copii minori poate beneficia de tichete cadou în valoare de 450 de lei - 150 de pentru el şi câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.
Nici salariaţii care nu au copii, sau cei care au copii majori, nu sunt exceptaţi de la regulă, regimul fiscal fiind acelaşi. Astfel, şi aceştia pot primi din partea angajatorului suma de 150 de lei fără a suporta impozite pentru aceasta.
Alte avantaje salariale ce nu se impozitează
Potrivit Codului fiscal, există anumite venituri ce nu sunt impozabile, în sensul impozitului pe venit. Printre altele, este vorba despre:
- ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere ori ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale;
- serviciile turistice și/sau de tratament acordate de angajator salariaților și membrilor de familie ai acestora, pe perioada concediului, conform contractului de muncă;
- contribuțiile la fondurile de pensii facultative suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană;
- primele de asigurare voluntară de sănătate suportate de angajator pentru angajați, în limita a 400 euro/an/persoană;
- maşina de serviciu folosită în scop personal: acest beneficiu este neimpozabil dacă, la nivelul impozitului pe profit, se deduc cheltuieli cu respectivele vehicule în cotă de 50%.
Diurna pentru salariaţi
Conform prevederilor în vigoare, salariații delegați au dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Indemnizația zilnică de delegare sau de detașare este de 17 lei/zi (diurna internă), cuantum stabilit prin intermediul Hotărârii Guvernului nr. 1860/2006.
În acelaşi timp, potrivit reglementărilor fiscale aplicabile în prezent, indemnizaţia pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, a cărei valoare nu depăşeste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariaţii din instituţiile publice:
- nu este inclusă în veniturile salariale şi nu este impozabilă;
- nu se cuprinde în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii.
În ceea ce privește cuantumul diurnei aplicabile pentru străinătate, acesta este stabilit conform Hotărârii Guvernului nr. 518/1995. Sumele care depăşesc valoarea de 42,5 lei pe zi se supun impozitului pe salarii şi se includ în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea plătitoare.
De altfel, din 2016, Codul fiscal permite acordarea indemnizaţiilor şi pentru administratori sau alte categorii similare de persoane, respectiv directori, manageri și membri ai directoratului - detalii sunt aici.
Deducerea personală: Cum şi cui se acordă anul acesta
Aplicarea noului sistem fiscal a consemnat şi majorarea valorii deducerii personale, cât şi creşterea valorii salariului la care deducerea personală se acordă în cotă integrală.
Deducerea personală este un avantaj fiscal oferit angajaţilor ce au un venit brut brut lunar de până în 3.000 de lei, astfel că, spre exemplu, salariaţii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.500 de lei şi nu au persoane în întreţinere declarate angajatorului beneficiază de o deducere personală de 300 de lei.
Mai departe, deducerea personală pentru contribuabilii cu un venit brut lunar ce nu depăşeşte 1.500 de lei se acordă astfel:
- pentru salariaţii care au o persoană în întreţinere - 400 de lei;
- pentru salariaţii care au două persoane în întreţinere - 500 de lei;
- pentru salariaţii care au trei persoane în întreţinere - 600 de lei;
- pentru salariaţii care au cel puţin patru persoane în întreţinere - 800 de lei.
În continuare, pentru salariaţii care realizează un venit brut cuprins între 1.501 lei şi 3.000 lei inclusiv, valoarea deducerii personale se calculează regresiv, conform unor formule de calcul disponibile aici. În ceea ce îi priveşte pe salariații care realizează un venit brut de cel puţin 3.001 de lei, aceştia nu beneficiază de deducere personală, nici pentru ei înșiși, nici pentru persoanele aflate în întreținerea lor.
De miercuri, salariații își pot deduce abonamentele de sănătate din sistemul privat
De la 1 februarie 2017, salariații care au abonamente medicale în sistemul privat de sănătate își vor putea deduce, în anumite condiții, această cheltuială, ceea ce se va traduce printr-un salariu net uşor mărit.
Măsura este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017, care a introdus practic posibilitatea salariaților care au abonamente de sănătate la clinici private de a obține o deducere a impozitului în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an.
Mai precis, este vorba despre deducerea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonamente plătite personal de angajați. Practic, pentru a obține deducerea în cauză, salariatul trebuie să prezinte angajatorului contractul de abonament medical, urmând ca acesta din urmă să opereze scutirea - detalii suplimentare despre subiect găsiţi aici.