În cursul zilei de marți, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul propriu ghidul solicitantului și lista domeniilor de activitate eligibile pentru submăsura 6.2 din PNDR, prin care antreprenorii pot dezvolta afaceri non-agricole în zonele rurale. Dacă anul trecut s-au finanțat preponderent pensiuni agroturistice, anul acesta cele mai interesante idei de afaceri sunt din sfera serviciilor pentru populația rurală.
Ajutorul nerambursabil este de 50.000 sau 70.000 de euro și poate fi utilizat pentru realizarea investiției propuse, dar și pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare pentru o perioadă de până la cinci ani. Conform anunțului publicat pe site-ul AFIR, antreprenorii vor putea solicita fonduri europene începând cu data de 3 mai 2017, ora 09:00.
Mai jos sunt prezentate șase idei de afaceri cu șanse sporite de a primi finanțare, conform noilor condiții publicate.
1. Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere
Serviciile de cazare în cadrul unor parcuri de rulote, campinguri și tabere au fost introduse în premieră, în acest an, în cadrul activităților cu potențial de creștere. Astfel, chiar dacă pensiunile agroturistice nu mai au șanse ridicate de a primi finanțare în cadrul sesiunii din anul 2017, antreprenorii interesați de investiții în domeniul turistic se pot orienta către activitățile cuprinse în codul CAEN 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere. În cadrul acestei măsuri nu sunt eligibile achizițiile de rulote, iar antreprenorul trebuie le înscrie în circuitul turistic, atunci când investiția va fi finalizată.
Sunt eligibile investițiile efectuate în infrastructura aferentă parcurilor pentru rulote, campinguri și tabere, însă doar cu respectarea Ordinului Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 cu privire la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare.
2. Atelier de reparații al echipamentelor de uz caznic sau gospodăresc
Pentru înființarea unui service destinat echipamentelor gospodărești sau de uz caznic, ajutorul acordat este de 50.000 de euro și poate fi utilizat pentru achiziția truselor, instrumentelor și sculelor specifice acestui domeniu de activitate. De asemenea, sunt eligibile cheltuielile cu formarea profesională a angajaților, dar și plata salariilor și a contribuțiilor sociale pentru perioada de timp în care afacerea nu se poate susține din încasări (dar nu mai mult de cinci ani de zile).
3. Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat
Această activitate poate fi una extrem de profitabillă dacă este desfășurată în localitățile rurale din apropierea unor orașe. În felul acesta, piața-țintă va include nu doar populația locală ce poate apela la aceste servicii, cât mai ales persoanele ce și-au achiziționat case de vacanță și locuințe pe care le vor folosi cu precădere la sfârșit de săptămână, după finalizarea zilelor de lucru. În acest domeniu de activitate va conta foarte mult fidelizarea clienților, astfel încât aceștia să revină și pentru lucrările viitoare sau să recomande serviciile pritenilor lor. Banii obținuți ca ajutor nerambusabil pot fi utilizați în scopul achiziției truselor necesare, plata chiriei pentru spațiul în care se va desfășura activitatea, dar și pentru plata salariilor și a contribuțiilor sociale.
4. Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor
Serviciile de fotocopiere încă lipsesc din cele mai multe localități rurale, astfel că afacerea ar putea fi dezvoltată cu succes, cu atât mai mult cu cât antreprenorii nu se vor lovi de problema concurenței. Este esențial ca planul de afaceri să aibă la bază un studiu de marketing riguros care să identifice mărimea pieței-țintă și potențialul de dezvoltare al afacerii, cu atât mai mult cu cât serviciile de fotocopiere sunt ieftine, necesitând un volum foarte mare de lucrări efectuate pentru atingerea pragului de rentabilitate. Banii pot fi folosiți pentru achiziția copiatoarelor, multifuncționalelor, calculatoarelor, laptopurilor, plottere și a celorlalte echipamente și dotări necesare unei astfel de afaceri.
5. Activităţi de pompe funebre
Antreprenorii care vor să dezvolte afaceri cu pompe funebre pot apela și el la fondurile europene oferite prin intermediul acestei linii de finanțare. Banii pot fi folosiți pentru construcția unui spațiu, pentru achiziția echipamentelor și dotărilor necesare acestei activități, dar și pentru cumpărarea unui mijloc de transport specializat. Aceste afaceri pot fi dezvoltate în cadrul unor localități rurale cu un număr mare de locuitori, în care aceste servicii lipsesc.
6. Colectarea deşeurilor nepericuloase
Această afacere poate fi desfășurată de către antreprenorii care doresc să înființeze centre de colectare a deșeurilor nepericuloase, sortarea lor și comercializarea către unitățile specializate în valorificarea acestor reziduuri. Investiția necesară va consta în amplasarea unor containere în zonele în care oamenilor le este facilă depozitarea deșeurilor, a unei mașini de transport specializate, dar și a unei linii de sortat deșeurile.
Cine poate beneficia de acest ajutor nerambursabil?
Ajutorul nerambursabil este acordat micilor antreprenori care își propun înființarea pentru prima dată a unei activități non-agricole în spațiul rural. Solicitanții de sprijin financiar trebuie să fie microîntreprinderi sau întreprinderi mici la momentul depunerii proiectului și să fie înregistrați cu statut minim de PFA (de asemenea, sunt acceptate și alte forme juridice, printre care cele mai frecvente sunt SRL și SRL-D).
Prin intermediul acestei submăsuri, se acordă ajutor financiar nerambursabil pentru acoperirea tuturor cheltuielilor identificate de către beneficiar ca fiind necesare, fără o contribuție proprie din partea acestuia. Ajutorul nerambursabil este de 70.000 de euro în cazul agropensiunilor, activităților de producție, activităților medicale, sau veterinare. Activitățile de prestări servicii sunt sprijinite prin acordarea a 50.000 de euro, de asemenea nerambursabili. Indiferent de valoarea ajutorului nerambursabil, spijinul este achitat în două tranșe:
- tranșa inițială este de 70% din valoarea totală și se acordă la semnarea contractului de finanțare;
- tranșa finală este de 30% din valoarea totală și se acordă după un interval de cel mult 5 ani de la semnarea contractului, însă doar dacă proiectul a fost implementat corect, iar beneficiarul a obținut venituri din activitatea finanțată în sumă de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe.
Fondurile pot avea orice destinație identificată de beneficiar ca fiind necesară implementării în bune condiții a proiectului. Totuși, sunt două restricții importante:
- doar 10% din valoarea totală pot fi folosiți pentru achiziția de teren, sau a unor clădiri;
- se pot achiziționa doar mijloace de transport specizate.
Prin intermediul unui astfel de proiect, se pot plăti cheltuieli cu privire la:
- realizarea de construcții, branșamente, împrejmuiri;
- achiziția de echipamente de producție;
- plata utilităților;
- achiziția de materii prime;
- plata chiriei;
- plata salariilor și a contribuțiilor sociale;
- alte cheltuieli, conform planului de afaceri.
Singurul obiectiv impus beneficiarului este ca afacerea finanțată să genereze, până la momentul solicitării tranșei finale, venituri de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe plătite de către finanțator. Orice alt obiectiv asumat voluntar de către beneficiar devine obligatoriu și va fi următit de către finanțator. Nerespectarea obligațiilor asumate va duce la rezilierea contractului și recuperarea integrală a tranșei inițiale.
După ce criterii se vor selecta proiectele?
Noua grilă de punctaj conține patru criterii în funcție de care proiectele depuse în cursul apelului din luna aprilie vor fi punctate și apoi selectate pentru finanțare:
- persoana fizică cu istoric agricol de cel puțin 12 luni înaintea depunerii cererii de finanțare și care depune proiect ca titular al unei PFA, Întreprinderi Individuale sau asociat al unui SRL. (20 de puncte);
- din lista activităților eligibile, doar activitățile de servicii cu potențial de creștere pot primi punctaj maxim, respectiv 45 de puncte. Celelalte activități vor avea un punctaj inferior și șanse reduse de a primi finanțare;
- în cazul în care proiectele vizează înființarea unor activități agro-turistice sau recreative în zone cu potențial turistic ridicat, ele vor fi punctate cu cel mult 10 puncte, celelalte activități nefiind punctate în cadrul acestui criteriu de selecție;
- antreprenorii care își vor asuma obligația de a obține o cifră de afaceri de cel puțin 40% din valoarea avansului acordat vor primi un punctaj suplimentar de 25 de puncte.
Deși punctajul maxim este de 100 de puncte, niciun proiect nu poate obține acest punctaj. Punctajul maxim în cadrul viitoarei sesiuni de depunere a proiectelor este de 90 de puncte și poate fi obținut doar în cazul desfășurării unor activități de servicii în spațiul rural. Conform criteriilor de selecție publicate în ghidul solicitantului, activitățile economice cu șanse sporite de a primi finanțare sunt:
- activitățile de servicii, cu excepția activităților medicale, sanitar-veterinare sau de agro-turism, pot obține un punctaj de 45 de puncte;
- activitățile de producție și serviciile medicale și sanitar-veterinare vor fi punctate cu 30 de puncte;
- serviciile agro-turistice vor primi doar 10 puncte.
Comentarii articol (5)