Sistemul de impozitare aplicat micoîntreprinderilor a fost modificat la 6 ianuarie 2017, odată cu apariţia Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017. Printre altele, a fost majorat, la 100.000 la 500.000 de euro, plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere.
Potrivit normelor în vigoare, cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile. Astfel, pentru anul trecut, noul plafon se determină folosind cursul comunicat de Banca Naţională a României la 31 decembrie 2016, respectiv un euro = 4,5411 lei, aşa cum AvocatNet.ro a informat încă din acest articol.
Astfel, de la 1 februarie 2017, este considerată microîntreprindere persoana juridică ce în exercițiul financiar anterior nu a depășit venituri de 500.000 euro, adică 2.270.550 de lei.
Informaţia se regăseşte şi într-o circulară emisă recent de MFP, pe care o puteţi consulta în fişierul ataşat acestui articol.
Impozit pe profit sau impozit „micro”?
În funcţie de veniturile totale, firmele care îşi desfăşoară activitatea în România plătesc fie impozit pe veniturile microîntreprinderilor, fie impozit pe profit, asta dacă nu desfăşoară activităţi în turism sau alimentaţie publică, acolo unde trebuie achitat un impozit specific.
Iar cum noile prevederi referitoare la impozitarea microîntreprinderilor generează implicaţii începând din februarie, luna ianuarie a fost una atipică pentru firmele vizate de schimbări.
Astfel, trebuie reţinute următoarele aspecte:
- firmele plătitoare de impozit pe profit la 31 decembrie 2016, cu venituri totale mai mici de 100.000 de euro anul trecut, trec la sistemul de impozitare al microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2017.
- firmele plătitoare de impozit pe profit la 31 decembrie 2016, cu venituri totale cuprinse între 100.001 şi 500.000 de euro, rămân plătitoare de impozit pe profit în luna ianuarie şi trec la impozitul micro de la 1 februarie 2017. Acestea vor depune formularul 101 până la 25 februarie 2017, în care vor declara profitul impozabil obținut în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 ianuarie 2017.
Notă: Toate detaliile despre trecerea de la impozit pe profit la micro şi invers sunt incluse în acest articol, publicat de AvocatNet.ro în urmă cu aproape trei săptămâni.
De altfel, în cadrul sesiunii online de asistenţă pentru contribuabili, pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a organizat-o miercuri pe Facebook, reprezentanţii instituţiei au încercat să lămurească cum şi cine face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
Totuşi, aceştia nu au putut lămuri şi situaţia firmelor vizate de noul sistem de impozitare pentru firmele din turism şi alimentaţie publică, respectiv impozitul specific, aşteptându-se normele de aplicare în acest sens.
Cine poate fi microîntreprindere în 2017
Vă reamintim că, anul acesta, o microîntreprindere este acea persoană juridică ce a îndeplinit cumulativ, la 31 decembrie 2016, următoarele condiţii:
- a realizat venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc sau activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale;
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro (noul plafon introdus);
- capitalul social a fost deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale;
- nu se afla în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.
Totodată, de la 1 ianuarie 2017, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 84/2016, s-a decis că firmele ce au la înfiinţare un capital social de minimum 45.000 de lei, precum şi cele ce şi-l completează pe parcurs până la această valoare, au posibilitatea de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit.
Comentarii articol (1)