Judecătoria Sectorului 2 al Capitalei a dat recent o decizie prin care dispune adaptarea unui contract de credit cu Bancpost, prin înghețarea cursului valutar al contractului în franci elvețieni și prin eliminarea comisionului de acordarea și a celui de administrare.
Aceasta este prima hotărâre a unei instanțe care vine în contextul Deciziei CCR nr. 623/2016 referitoare la excepțiile de neconstituționalitate ridicate în legătură cu Legea dării în plată, dar și prima din România prin care o instanță de judecată dispune împărțirea riscului valutar între client și bancă, potrivit avocatului debitorului, Adrian Cuculis.
Concret, judecătoria a dispus adaptarea pentru viitor a unei clauze din contractul cu banca, "în sensul că toate sumele datorate de reclamant în temeiul convenţiei de credit se vor calcula la o valoare CHF (franci elvețieni - n. red.) egală cu jumătate din diferenţa dintre cursul CHF de la momentul plăţii şi valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării", potrivit hotărârii instanței.
Instanța a mai dispus și restituirea către debitor a sumelor plătite excedentar peste această formulă de calcul a instanței, dar numai a celor plătite după introducerea acțiunii în instanță.
De asemenea, instanța a mai constatat că este abuzivă clauza din contract referitoare la comisionul de administrare și de acordare de credit:„Clientul se obligă să plătească următoarele comisioane: comision de acordare credit de 2,5% din valoarea creditului şi comision de administrare lunară a creditului de 0.3% aplicat la valoarea soldului creditului”.
Practic, instanța nu a făcut altceva decât să aplice teoria impreviziunii pentru adaptarea unui contract de credit bancar, fiind prima decizie pronunțată în urma Deciziei nr. 623/2016 prin care CCR s-a pronunțat cu privire la mecanismul dării în plată. Prin aceasta, Curtea a îndemnat debitorii din contractele de credit să apeleze la mecanismul impreviziunii pentru reechilibrarea contractelor de credit, stabilind totodată că, în cazul proceselor de dare în plată, instanța de judecată trebuie să verifice și condițiile de la impreviziune (cea din Codul civil actual, ori cea din vechiul Cod civil) pe lângă cele din Legea dării în plată.
"Acest litigiu dă startul unei noi modalități de reechilibrare a contractelor de credit încheiate în CHF și nu numai, fiindcă pe reechilibrare vor putea intra inclusiv contractele în euro sau orice altă monedă ce a cunoscut o creștere galopantă", afirmă avocatul Adrian Cuculis, cel care a reprezentat debitorul în acest proces și care explicitează în postarea sa formula de calcul folosită de instanță.
Recenta decizie a judecătoriei ar deschide, așadar, drumul pentru toți cei care au pierdut litigiile pentru înghețarea cursului valutar, pentru că acum au posibilitatea de a-și întemeia acțiunile în justiție pe ideea de adaptare a contractelor de credit (pe teoria impreviziunii), având ca suport Decizia CCR nr. 623/2016, conform sursei citate.
Comentarii articol (1)