În contextul în care zilnic sunt raportate noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, majoritatea insituțiilor, dar și instanțele, au decis să reducă foarte mult activitatea cu publicul sau chiar să o anuleze. Iată aici o centralizare a acestora.
La astfel de măsuri s-a gândit și Consiliul Superior al Magistraturii, care recomandă restrângerea activității cu publicul și comunicarea cu ajutorul internetului. De asemenea, în luna martie se vor judeca numai cazurile urgente, iar audierile se vor ține, pe cât posibil, prin videoconferință.
Având în vedere cele menționate mai sus, iată cum poți să te folosești de mediul online, pentru a fi la curent cu legislația în vigoare, pentru a urmări dosarele din instanțe sau pentru a găsi specialiștii de care ai nevoie.
1. Urmărește online dosarele aflate la instanțe
Orice persoană interesată să urmărească desfășurarea unui proces, de la un termen de judecată la altul, se poate folosi de Portalul Instanțelor de Judecată, pe care îl gestionează Ministerul Justiției (MJ).
„Informațiile despre dosare și ședinţe sunt actualizate automat, zilnic, la nivelul central (baza de date a portalului) de la nivelul instanțelor de judecată. Apoi, informațiile actualizate sunt indexate de motorul de căutare aferent portalului pentru a fi rapid găsite în momentul căutării. Informațiile cele mai actuale despre dosare sunt cele disponibile în aplicația ECRIS Infokiosk ce poate fi accesată de pe terminalele infokiosk prezente în fiecare instanță”, scrie pe site-ul portalului, ce este accesibil aici.
Astfel, justițiabilii pot găsi pe site-ul MJ toate datele de contact ale instanțelor din România și, folosind motorul de căutare al portalului, pot accesa toate dosarele publice (acolo unde se găsesc, în principal, informații despre înregistrare, secție, materie, obiect, stadiu procesual, părți implicate, ședințe și soluții date).
Pe deasupra, cei interesați pot cere chiar să primească pe e-mail, în format electronic, încheierile de ședințe sau hotărârile judecătorești din procesele civile. În acest sens, așa cum ne-au explicat reprezentanții ministerului, este necesară depunerea unei cereri la instanța care instrumentează dosarul.
2. Găsește rapid specialiștii de care ai nevoie
Orice persoană implicată (sau care urmează să fie implicată) într-un proces poate avea nevoie de ajutorul unor specialiști autorizați, motiv pentru care justițiabilii au online la dispoziție liste oficiale cu aceștia.
În principal, ne referim la avocați, care pot fi găsiți în Tabloul avocaților din România. În afară de faptul că tabloul poate fi folosit pentru a găsi avocații activi, tot cu ajutorul lui se poate verifica dacă o persoană care susține că este avocat este, într-adevăr, avocat cu drept de practică. Totodată, pe internet se găsesc liste cu notarii, executorii judecătorești și mediatorii din România.
3. Legislația gratuită e la doar un click distanță
O altă resursă gratuită pe care o poate folosi online orice justițiabil este legislația României, în forma publicată în Monitorul Oficial sau în forma actualizată la zi cu toate modificările survenite ulterior publicării în Monitor. Concret, actele normative apărute în Monitorul Oficial pot fi accesate cu ajutorul Portalului legislativ al MJ, disponibil la această adresă. Singurul inconvenient este publicarea cu o întârziere de câteva zile față de apariția numerelor Monitorului Oficial.
Totuși, această problemă este rezolvată chiar de site-ul Monitorului Oficial, care pune la dispoziție, în varianta electronică, toate actele normative în vigoare.
În altă ordine de idei, justițiabilii mai pot găsi online și un site cu jurisprudența instanțelor românești, ce este disponibil aici. De asemenea, jurisprudența Curții Constituționale a României este aici (deciziile prin care s-au admis excepții de neconstituționalitate), iar a Înaltei Curți de Casație și Justiție - aici și aici (decizii de admitere și de respingere).
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (2)