În data de 3 mai 2017, începând cu ora 09:00, se vor deschide apelurile de proiecte anunțate de către AFIR, prin intermediul cărora beneficiarii privați vor putea solicita finanțare pentru afaceri agricole și non-agricole în spațiul rural. Depunerea cererilor de finanțare se va realiza online, solicitanții fiind, astfel, scutiți de deplasarea la sediilor oficiilor județene și centrelor regionale ale AFIR.
Proiectele depuse în format electronic vor conţine cererea de finanțare însoţită de toate celelalte anexe tehnice și administrative amintite în ghidul solicitantului aferent fiecărei măsuri, dintre care amintim:
- planul de afaceri;
- situații financiare încheiate în anul anterior;
- declarații pe proprie răspundere, prin care antreprenorul trebuie să confirme îndeplinirea condițiilor de eligibilitate solicitate;
- documente care să certifice, dacă este cazul, existența și dimensiunea exploatațiilor agricole;
- oferte financiare și tehnice;
- copii ale documentelor de înființare ale societății la Oficiul Registrului Comerțului.
Pașii necesari depunerii unui proiect sunt descriși în continuare.
1. Întocmirea documentației necesare
Pentru depunerea unui proiect în cadrul apelurilor lansate începând de mâine, antreprenorii trebuie să pregătească, prin tehnoredactare, întreaga documentație menționată în Ghidul solicitantului.
Planul de afaceri este cel mai important document solicitat de către AFIR și are rolul de a prezenta istoricul solicitantului, dar și investiția propusă pentru finanțare. În cadrul acestui document vor fi prezentate prognozele economice care vor trebui să demonstreze viabilitatea afacerii și sustenabilitatea ei, după ce finanțarea nerambusabilă va înceta.
Cererea de finanțare reprezintă un rezumat al întregii idei de afaceri și prezintă succint bugetul necesar implementării proiectului și a obiectivelor pe care societatea și le-a propus.
2. Înregistrarea unui cont de utilizator
Depunerea proiectului se poate realiza doar prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul AFIR, ulterior înregistrării unui cont de utilizator. După înregistrarea contului și autentificarea în aplicație, solicitantul va trebui să aleagă secțiunea Depunere proiect și să selecteze măsura de finanțare dorită. După confirmarea acțiunii dorite, pot fi introduse informații privind proiectul:
- codul unic de înregistrare al solicitantului;
- date de identificare ale reprezentantului legal de proiect;
- locul de implementare al proiectului.
În funcție de informațiile furnizate, aplicația va stabili Oficiul Județean la care va fi atribuit proiectul și care va gestiona primirea, evaluarea și aprobarea sau respingerea cererii de finanțare.
3. Pregătirea documentelor pentru depunere
În cadrul acestei etape, solicitantul de fonduri nerambusabile va pregăti planul de afaceri, cererea de finanțare, dar și celelalte documente pentru încărcarea electronică:
- documentele realizate în format electronic vor fi listate la imprimantă, vor fi semnate și ștampilate;
- dosarul cererii de finanțare va fi paginat, în ordine de la 1 la n, unde „n” este numărul total al paginilor din dosarul complet, inclusiv documentele anexate;
- documentele vor fi scanate individual în format .pdf, la o rezoluție de cel puțin 2.000 dpi.
4. Transmiterea cererii de finanțare
În această secțiune, utilizatorul are posibilitatea de a încărca și alte documente justificative ale proiectului.
După realizarea pașilor de mai sus, utilizatorul va acționa butonul de Upload, iar la finalizarea încărcării acesta va primi un mesaj de confirmare, dacă toate fișierele au fost încărcate cu succes. După încărcarea cu succes a tuturor fișierelor, acestea vor fi transferate către AFIR. Acestea se vor regăsi în sistemul de gestiune a documentelor, în folder-ul proiectului.
După depunerea proiectelor, solicitanții vor avea la dispoziție doar acțiunile „Vizualizare” și „Status”. Solicitanții vor putea retrage şi/sau redepune proiectele o singură dată în cadrul sesiunii anuale continue. Retragerea cererii de finanțare se poate efectua online prin completarea, semnarea şi ştampilarea formularului de retragere de către solicitant/ reprezentant legal, formular ce va fi scanat și transmis online.
5. Verificarea cererii de finanțare de către AFIR
AFIR îşi rezervă dreptul de a solicita documente sau informaţii suplimentare dacă, pe parcursul verificărilor și implementării proiectului, se constată că este necesar. Informaţiile suplimentare se vor solicita în sistem online, de către experţii evaluatori din cadrul entității la care se află în evaluare Cererea de finanțare, iar răspunsul va fi transmis, de asemenea, în format electronic, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare.
Verificarea pe teren se realizează de către entitatea care instrumentează Cererea de finanțare ori de câte ori expertul evalautor consideră că este necesar. Scopul verificării pe teren este de a controla datele și informaţiile cuprinse în documentele transmise cu elementele existente pe amplasamentul propus.
6. Verificarea criteriilor de selecție
În urma verificării eligibilității și a criteriilor de selecție pot exista următoarele situaţii:
- proiectul este neeligibil sau neconform;
- proiectul este conform, eligibil şi va avea un punctaj mai mare decât pragul de calitate cerut la momentul depunerii proiectului.
Selecţia proiectelor se face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut de fiecare proiect, în limita bugetului disponibil.
7. Semnarea contractelor de finanțare
Solicitanții ale căror cereri de finanțare au fost selectate pentru acordarea ajutoarelor financiare nerambusabile vor fi notificați cu privire la prezentarea documentelor originale depuse în copie în sistem electrionic. Termenul alocat acestei verificări suplimentare este de 30 de zile, urmând a fi semnate contracte de finanțare.