Intr-un timp (mai lung sau mai scurt, in functie de graba legiuitorului roman), persoanele salariate vor putea beneficia de bilete de valoare sub forma tichetelor cadou ºi a tichetelor de creºã. Legea va fi aplicabila doar la momentul la care se vor emite Normele Metodologice.
Salariatii care pot beneficia de aceste tichete trebuie sa fie angajati ai societãþilor comerciale, regiilor autonome, societãþilor ºi companiilor naþionale, instituþiilor din sectorul bugetar, unitãþilor cooperatiste sau persoanelor juridice ºi persoanelor fizice care încadreazã personal pe bazã de contract individual de muncã.
Tichete cadou
Valoarea unui tichet cadou, precum ºi a unui tichet de creºã este de 10 lei (RON) sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei (RON).
Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieþei, promovarea pe pieþe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamã ºi publicitate, precum ºi pentru cheltuieli sociale. Angajaþii care beneficiazã de tichetele cadou pot beneficia ºi de tichetele de creºã.
Tichete de creºã
Valoarea nominalã a tichetelor de creºã, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, este în sumã de 300 lei (RON) pentru o lunã, pentru fiecare copil aflat la creºã.
Se acordã la cerere, unuia dintre pãrinþi sau, opþional, tutorelui, celui cãruia i s-au încredinþat copii spre creºtere ºi educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie.
Tichetele de creºã se acordã angajaþilor care nu beneficiazã de concediul ºi de indemnizaþia acordate pentru creºterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, respectiv de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Valoarea tichetelor de creºã se cumuleazã cu alocaþia de stat pentru copii acordatã conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaþia de stat pentru copii, republicatã, ºi cu stimulentul care se acordã la reluarea activitãþii în conformitate cu prevederile Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, cu modificãrile ulterioare.
Conditii de valabilitate
Fiecare tichet cadou sau tichet de creºã este valabil numai dacã are înscris numãrul sub care a fost înseriat de cãtre unitatea emitentã ºi dacã cuprinde cel puþin urmãtoarele:
a) numele ºi adresa emitentului;
b) valoarea nominalã a tichetului;
c) date referitoare la perioada de valabilitate;
d) spaþiu pentru înscrierea numelui ºi a prenumelui salariatului care este în drept sã utilizeze tichetul de creºã;
e) spaþiu destinat înscrierii datei ºi aplicãrii ºtampilei unitãþii la care tichetul a fost utilizat.
Facilitati pentru angajator
Sumele corespunzãtoare tichetelor de creºã acordate de angajator, în limitele valorii nominale, se încadreazã în categoria cheltuielilor sociale deductibile limitate, în conformitate cu dispoziþiile art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Sumele corespunzãtoare tichetelor cadou ºi tichetelor de creºã acordate de angajator nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor ºi obligaþiilor care se determinã în raport cu venitul salarial.
Contraventii
Comercializarea de cãtre salariaþi ºi de cãtre unitãþile educaþionale a tichetelor cadou ºi a tichetelor de creºã contra unei fracþiuni de preþ sau a altor servicii decât cele stabilite prin prezenta lege constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 300 lei (RON) la 1.000 lei (RON).
Lege nr. 193/2006, privind acordarea tichetelor cadou ºi a tichetelor de creºã
Actul a intrat in vigoare la data de 26 mai 2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 446 din 23/05/2006
Art. 1. - Societãþile comerciale, regiile autonome, societãþile ºi companiile naþionale, instituþiile din sectorul bugetar, unitãþile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum ºi persoanele fizice care încadreazã personal pe bazã de contract individual de muncã pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou ºi a tichetelor de creºã.
Art. 2. - (1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieþei, promovarea pe pieþe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamã ºi publicitate, precum ºi pentru cheltuieli sociale.
(2) Angajaþii care beneficiazã de tichetele cadou pot beneficia ºi de tichetele de creºã.
Art. 3. - (1) Tichetele de creºã se acordã angajaþilor din cadrul unitãþilor prevãzute la art. 1.
(2) Suma individualã acordatã pentru creºterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 3 ani sub forma tichetelor de creºã se asigurã integral din costuri de cãtre angajator.
Art. 4. - (1) Tichetele de creºã se acordã la cerere, unuia dintre pãrinþi sau, opþional, tutorelui, celui cãruia i s-au încredinþat copii spre creºtere ºi educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie.
(2) Tichetele de creºã se acordã în limita prevederilor bugetului de stat sau, dupã caz, ale bugetelor locale, pentru unitãþile din sectorul bugetar ºi, potrivit prezentei legi, pentru celelalte categorii de angajatori, în limita bugetului de venituri ºi cheltuieli aprobat.
(3) Tichetele de creºã se acordã angajaþilor care nu beneficiazã de concediul ºi de indemnizaþia acordate pentru creºterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, respectiv de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(4) Valoarea tichetelor de creºã se cumuleazã cu alocaþia de stat pentru copii acordatã conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaþia de stat pentru copii, republicatã, ºi cu stimulentul care se acordã la reluarea activitãþii în conformitate cu prevederile Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 148/2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, cu modificãrile ulterioare.
#PAGEBREAK#
Art. 5. - (1) Tichetele cadou ºi tichetele de creºã se emit de cãtre unitãþile cu activitate specializatã în domeniul care face obiectul prezentei legi, denumite în continuare unitãþi emitente.
(2) Unitãþile emitente desfãºoarã activitatea prevãzutã la alin. (1) numai pe baza autorizaþiei de funcþionare acordate de Ministerul Finanþelor Publice. Autorizaþia de funcþionare se acordã potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Finanþelor Publice, astfel încât sã se asigure dezvoltarea concurenþialã a serviciilor prevãzute de prezenta lege.
(3) Unitãþile care emit tichete cadou ºi tichete de creºã sunt obligate sã ia mãsurile necesare pentru asigurarea circulaþiei acestora în condiþii de siguranþã.
Art. 6. - Fiecare tichet cadou sau tichet de creºã este valabil numai dacã are înscris numãrul sub care a fost înseriat de cãtre unitatea emitentã ºi dacã cuprinde cel puþin urmãtoarele:
a) numele ºi adresa emitentului;
b) valoarea nominalã a tichetului;
c) date referitoare la perioada de valabilitate;
d) spaþiu pentru înscrierea numelui ºi a prenumelui salariatului care este în drept sã utilizeze tichetul de creºã;
e) spaþiu destinat înscrierii datei ºi aplicãrii ºtampilei unitãþii la care tichetul a fost utilizat.
Art. 7. - (1) Valoarea nominalã a tichetelor de creºã, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, este în sumã de 300 lei (RON) pentru o lunã, pentru fiecare copil aflat la creºã.
(2) Valoarea sumei lunare acordate sub formã de tichete de creºã, prevãzutã la alin. (1), se indexeazã semestrial cu indicele inflaþiei comunicat de Institutul Naþional de Statisticã.
(3) Valoarea unui tichet cadou, precum ºi a unui tichet de creºã este de 10 lei (RON) sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei (RON).
Art. 8. - Angajatorul care achiziþioneazã direct de la o unitate emitentã necesarul de tichete cadou/tichete de creºã achitã prin transfer bancar atât contravaloarea nominalã a tichetelor cadou, respectiv a tichetelor de creºã, cât ºi preþul imprimatului reprezentând tichetul cadou sau tichetul de creºã, înainte de livrare.
Art. 9. - Angajatorul distribuie salariaþilor tichete de creºã lunar.
Art. 10. - (1) Tichetele de creºã pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creºa unde este înscris copilul salariatului.
(2) Tichetele de creºã pot fi utilizate în relaþia cu creºele cu care unitãþile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
(3) Se interzice acordarea unui rest de bani la tichetul cadou/tichetul de creºã.
Art. 11. - (1) Angajatorul împreunã cu organizaþiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantul salariaþilor stabilesc de comun acord unitatea emitentã a tichetelor de creºã cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzãtoare ºi a tichetelor cadou în cazul cheltuielilor sociale.
(2) Unitãþile emitente au obligaþia de a transmite angajatorilor lista unitãþilor corespunzãtoare reþelei utilizate, la care salariaþii pot folosi tichete cadou ºi tichete de creºã. La stabilirea acestor unitãþi va fi avutã în vedere calitatea serviciilor.
(3) Decontarea tichetelor cadou/tichetelor de creºã între magazine, creºe sau alte unitãþi educaþionale, organizate potrivit prevederilor legale, ºi unitãþile emitente ale tichetelor cadou/tichetelor de creºã se face numai prin intermediul unitãþilor bancare. Acelaºi regim de decontare se va aplica ºi în cazul relaþiei dintre angajator ºi unitatea emitentã.
(4) Sumele corespunzãtoare valorii nominale a tichetelor cadou ºi a tichetelor de creºã trebuie derulate în conturi bancare specifice, cu garanþie de disponibilitate imediatã.
Art. 12. - (1) Sumele corespunzãtoare tichetelor de creºã acordate de angajator, în limitele valorii nominale prevãzute la art. 7, se încadreazã în categoria cheltuielilor sociale deductibile limitate, în conformitate cu dispoziþiile art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
(2) Sumele corespunzãtoare tichetelor cadou ºi tichetelor de creºã acordate de angajator nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor ºi obligaþiilor care se determinã în raport cu venitul salarial.
Art. 13. - Comercializarea de cãtre salariaþi ºi de cãtre unitãþile educaþionale a tichetelor cadou ºi a tichetelor de creºã contra unei fracþiuni de preþ sau a altor servicii decât cele stabilite prin prezenta lege constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 300 lei (RON) la 1.000 lei (RON).
Art. 14. - Constatarea contravenþiei prevãzute la art. 13, precum ºi aplicarea amenzilor contravenþionale se fac de cãtre personalul împuternicit al Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei ºi al direcþiilor de muncã, solidaritate socialã ºi familie teritoriale, respectiv a municipiului Bucureºti.
Art. 15. - Prevederile art. 13 se completeazã cu dispoziþiile Ordonanþei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenþiilor, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Art. 16. - În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei va elabora normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
Comentarii articol (1)