sa nu incurcam notiunile totusi. deci renuntarea la succesiune se poate face in termenul de 6 luni de la data deschiderii succesiunii ( adica de la data decesului in pincipiu).
acceptarea unei succesiuni poate si pura si simpla, fortata sau sub beneficiu de inventar. in ciuda celor spuse de colega de forum elena138, notarul v-a informat corect ca nu mai sunteti in termenul in care puteti renunta la succesiune. si mai sunt si situatii in care precum am aratat mai sus acceptarea poate fi si fortata. dar mai mult acceptarea pura si simpla poate fi expresa sau tacita. asa ca da exista acel art. 686 invocat mai sus, dar exista, de asemenea, si 689 si urmatoarele. dar ma opresc aici si nu mai dezvolt.
ideea e ca trebuie sa-l credeti pe cuvant de tura asta pe domnul notar daca, asa cum ati aratat mai sus, au trecut cele 6 luni.
anul trecut am luat urm. note: 8,15 dr. civ, 10 pr. civ, 7 si ceva op, 4.30 dr penal si 6.80 pr. pen. si nu nu mi-a fost admisa contestatia. asa ca.... nu stiu ce sa zic. dar incercarea moarte n-are. succes.
din cate imi amintesc au fost foarte putine contestatii admise. recunosc ca dupa ce am vazut respinsa contestatia mea... nu prea m-a mai interesat. au fost oricum afisate pe site-ul unbr. asa ca poate daca o sa cautati o sa mai gasiti.
exista posibilitatea pentru cel care a intentat un proces de a-l nota in cartea funciara. respectiv de a se prezenta la CF cu copia actiunii si de a solicita sa se noteze acel proces. dar acesta este un drept, iar nu o obligatie. daca doriti sa stiti daca sunt procese pe rol, puteti sa cautati pe portalul instantelor dupa numele proprietarului / proprietarilor daca pe rolul judecatoririei/tribunal/curte in raza careia se afla imobilul exista u proces relativ la imobil. cautare anevoioasa dar inteleapta. si intr-adevar de multe ori aceste procese nu sunt notate in cartea funciara.
:offtopic:
ma tot minunez ca mai nou cica s-ar nota procesele pe baza certificatului de grefa. dar cum cartea funciara nu mai e cea fost... totul e posibil.
instanta a pronuntat bine. ca sa ma explic. dumneavoastra spuneti ca ati luat cunostinta de hotarare la data de 16 aprilie 2009. prin urmare data la care se implineste termenul este 4 mai 2009, socotind pe zile libere si considerand ca termenul se implineste sambata zi nelucratoare, se prelungeste pana in 4 mai. Asa ca da, ati introdus tardiv. faptul ca textul de lege spune nu mai tarziu de 1 an, este o dubla limitare, iar nu un beneficiu al dumneavostra. astfel, daca ati fi luat cunostinta de hotarare dupa un an nu o mai puteti ataca cu contestatie in anulare. in plus, daca ati avea un an la dispozitie din momentul in care s-a pronuntat ce rost ar mai avea alea 15 zile pe care le prevede legiuitorul? ori legiuitorul tocmai asta a incercat sa evite, prelungirea la infinit. asa ca a dat cele 2 termene. in termen de 1 an de la pronuntare si 15 zile din momentul in care ati luat cunostinta.
raspuns la prima grila c. de ce? mitrache pag pag. 315-316 ( marturia mincinoasa si infractiunile sav. printr-o inactiune nu poat fi sav. in coautorat)
intrebare: cum va fi grila minune? cu raspunsuri multiple sau simpla? ca eu am tot citit regulamentul lu` peste si nu m-am lamurit... in rest, depre examen X-( numa de bine...
si mai ales care e perioada de inscrieri ca unbr-ul a postat doar ca incep din 23 decembrie. asta ca sa stiu si eu unde imi fac sarbatorile... pe tren sau acasa? :D
nu cred ca o sa raspunda careva, personal nu am copiat, cateodata imi pare rau....
tdkappa13 mirare ca te vad pe aici, ce ai facut la ex? poate ai mai zis daca da, scuze.
de ce mirare???? :"> . examenul nu l-am luat. penalul a fost durerea :) asta e... ca sa citez din clasici „viata e greu”
ar mai exista o solutie care mai mult este la nivel teoretic in drept . si anume teoria impreviziunii. aplicabilitate nu a prea avut, dar in ultima vreme am inteles ca este destul de des invocata. s-ar putea incerca dar va trebuie un avocat al dracu` de bun ;)
insa... teoria impreviziunii se aplica actelor civile (cum am mai spus la nivel teoretic), ori aici cam avem de-a face cu o sentinta asa ca greut.
in plus, considerand ca spuneti ca fereastra a fost „deschisa” in 1936, iar casa alaturata s-a construit prin 1966 sa zicem, ati cam uzucapat servitutea de vedere, asa ca va puteti apara invocand uzucapiunea.